USUSRET KATASTROFI

Nikad veće koncentracije ugljikovog dioksida u zraku: ‘Ovo je ekstremno. Nikada nije bilo gore‘

Znanstvenici pretpostavljaju da atmosferske koncentracije plina vjerojatno nisu bile tako visoke u zadnjih najmanje tri milijuna godina

Zagađenje zraka (ilustracija)

 Syed Mahamudur Rahman/Nurphoto Via Afp

Globalne emisije ugljikovog dioksida (CO2) povećale su se najviše u povijesti i tako dovele do rekordne razine stakleničkih plinova u atmosferi koji se smatraju odgovorima za zagrijavanje. Novi neslavni rekord oboren je u trenutku kada su na Zemlji jedanaesti mjesec za redom zabilježene rekordne temperature i niz katastrofa koje su potaknute klimatskim promjenama.

“Ovo je nova prekretnica koja pomaže ojačati tvrdnju da razina ugljikovog dioksida u atmosferi raste brže nego ikad prije”, rekao je za Bloomberg Ralph Keeling, direktor CO2 programa na Kalifornijskom sveučilištu Scripps Institut of Oceanography u San Diegu. Keeling razine CO2 prati još od 1950-ih u zvjezdarnici Mauna Loa.

Koncentracija štetnih tvari u zraku iskazuje se s ppm (što je skraćenica za parts per million, odnosno dijelovi na milijun) što je oznaka za milijunti dio neke mjere. Primjerice, 1 ppm znači da je u milijun grama zraka jedan gram ugljikovog dioksida. U ožujku je pak prosječna mjesečna koncentracija ugljičnog dioksida dosegla razinu od 425,22 ppm-a, što je 4,7 ppm-a više u odnosu na ožujak 2023. Kada su znanstvenici kasnih 50-ih godina počeli bilježiti globalne koncentracije CO2, prva izmjerena bila je 315 dijelova na milijun. Podaci iz uzoraka zraka izvučenih iz drevnog leda otkrili su da su se razine CO2 kretale oko 278 ppm prije industrijalizacije. Znanstvenici pretpostavljaju da atmosferske koncentracije plina vjerojatno nisu bile tako visoke u zadnjih najmanje tri milijuna godina.

El Niño usporio rast biljaka

Rekordnom porastu pridonijelo je to što El Niño, prirodni klimatski obrazac koji zagrijava istočni tropski Pacifik, traje od prošle godine. Promjene temperature oceana dovode do suše u mnogim dijelovima tropskog pojasa, a zbog nje biljke slabije rastu i upijaju manje ugljikovog dioksida. Uz to, tijekom velikih vrućina lakše dolazi o šumskih požara tijekom kojih još više štetnih plinova završava u atmosferi.

Spaljivanje fosilnih goriva dovodi do još veće koncentracije i tako pogoršava klimatske katastrofe kao što su toplinski valovi, ekstremne kiše, požari i poplave.

“Nisu događaji vezani uz El Niño neobični, već je razina izgaranja fosilnih goriva neobična u povijesnom smislu i ekstremna. Nikada nije bilo gore”, kaže Ralph Keeling.

Nalazi Keelinga i njegovih kolega temelje se na podacima prikupljenim na havajskoj zvjezdarnici Mauna Loa. Tamo Scripps Institut kontinuirano prati razine CO2 i tako stvara najdetaljniji zapis koncentracije stakleničkih plinova na svijetu.

image

Teslina tvornice u blizini Berlina

Patrick Pleul/Dpa Picture-alliance Via Afp

Prosvjedi kod Tesline tvornice u Berlinu

Emisije stakleničkih plinova i uništavanje šuma brinu i njemačke klimatske aktiviste koji su u petak pokušali provaliti u Teslinu tvornicu u blizini Berlina. Dio je to petodnevnog prosvjeda protiv planova širenja tog proizvođača automobila, piše Wired. Dok Elon Musk i policija tvrde da prosvjednici nisu uspjeli probiti ogradu, oni uvjeravaju kako je 800 ljudi stiglo do napuštenog aerodroma koji Tesla navodno koristi za skladištenje tisuća neprodanih automobila.

Provaljivanje ili zauzimanje industrijskih lokacija uobičajena je taktika koju koriste radikalniji dijelovi klimatskog pokreta diljem Europe, a Teslina njemačka tvornica, koja proizvodi električne automobile i baterije, već je mjesecima njihova meta.

“Tvrtke poput Tesle tu su da spase automobilsku industriju, nisu tu da spase klimu”, rekla je prošli tjedan za WIRED Esther Kamm, glasnogovornica Turn Off the Tap on Tesla.

image

Okupljanje aktivista kod Tesline tvornice u blizini Berlina

Carsten Koall/Dpa Picture-alliance Via Afp

Taj proizvođač automobila, naime, planira proširenje lokacije u obližnju šumu kako bi proizvodio milijun automobila godišnje čemu se protivi lokalno stanovništvo. Više od 60 posto njih glasovalo je protiv planova proširenja u neobvezujućoj anketi održanoj u veljači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:28