Već se prijavilo 480.000 ljudi

Nijemci kreću s pokusom temeljnog dohotka: 1200 eura na mjesec, na tri godine, bez rada

Ilustracija, euro
 dpa Picture-Alliance via AFP

Njemački ekonomisti i aktivisti pokrenuli su prvo dugoročno istraživanje o univerzalnom temeljnom dohotku koje bi moglo pomoći i u pronalaženju rješenja za posljedice koronakrize, objavio je Njemački institut za ekonomska istraživanja DIW.

U sklopu istraživanja, ispitanici će tri godine dobivati 1.200 eura mjesečno, objavio je DIW u utorak.

U prvoj fazi istraživanje će obuhvatiti 120 sudionika koji će biti izabrani metodom slučajnog odabira, objasnio je institut, pozivajući zainteresirane građane da se prijave za sudjelovanje. Do kraja broj sudionika trebao bi porasti na 1.500.

Do srijede prijepodne za sudjelovanje se već prijavilo više od 480 tisuća građana, prema internetskoj stranici Pilotprojekt Grundkommen.

DIW provodi istraživanje u suradnji s udrugom Mein Grundeinkommen (Moj temeljni dohodak) i s istraživačima Instituta Max Planck i Sveučilišta u Kölnu.

Novac će se pribaviti privatnim donacijama a dohodak će se početi isplaćivati u proljeće iduće godine.

„Želimo znati kako (temeljni dohodak) utječe na naše ponašanje i stavove i može li pomoći da se nosimo s trenutnim izazovima u našem društvu“, rekao je pokretač inicijative Mein Grundeinkommen Michael Bohmeyer.

Predstavljajući projekt, istraživač DIW-a Juergen Schupp napomenuo je da su u svijetu već provedena istraživanja o temeljnom dohotku, ali su njihovi rezultati bili ograničeni.

„Ili su zastarjeli ili se ne mogu poopćiti ili proučavaju temeljni dohodak samo za nezaposlene. U tom kontekstu, mi zaista u Njemačkoj otvaramo novo područje istraživanja“, kazao je Schupp.

Kada je u pitanju temeljni dohodak, debata se do sada uglavnom vodila o tome hoće li motivirati ljude da se više angažiraju u gospodarstvu i društvu ili će potaknuti lijenost.

Sporni su i veliki troškovi takvog programa. Tako bi isplata 1.000 eura mjesečno u Njemačkoj, koja ima nešto manje od 83 milijuna stanovnika, stajala gotovo 1.000 milijardi eura godišnje.

Njemački su državni rashodi trenutno nešto manji od 1.500 milijardi eura, prema podacima Saveznog zavoda za statistiku Destatisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. prosinac 2023 00:11