GLASNO NEGODOVANJE

Nezadovoljni mali dioničari prijete tužbom protiv Mate Rimca, doznajemo o čemu se radi

‘Vjerujemo da za tužbu nema osnove jer smo ispunjavali svoje ugovorne obaveze‘, kažu iz tvrtke

Mate Rimac

 Tonci Plazibat/Cropix

Exit Greyp Bikes, jedan od najvećih u Hrvatskoj dosad, prvi je koji prati glasno negodovanje malih ulagača. Prvi se put spominje i mogućnost tužbe protiv tog startupa i odgovornih osoba, uključujući Matu Rimca, koji je suvlasnik Greypa i iz čije je tvrtke Rimac Automobila nastao Greyp. Kad je svojevremeno Hrvatski telekom preuzeo Iskon, današnji telekom A1 Hrvatska, koji je također želio preuzeti Iskon, javno je negodovao.

Glasni sukobi tržišnih rivala oko mete akvizicije i nisu neuobičajeni, čak i u Hrvatskoj, ali glasnog negodovanja malih ulagača u hrvatske startupe dosad nije bilo.

U petak je bio zadnji dan kad su mali investitori koji su preko njemačke kripto-investicijske platforme Neufund uložili u Rimčev startup Greyp Bikes mogli ostaviti detalje o svojim računima kako bi bili isplaćeni za ulog. Četiri dana ranije Neufund se počeo pripremati za delistiranje Greypa i isplatu njegovih ulagača.

Sve se to događa u pozadini priprema za Porscheovo preuzimanje Greypa za iznos veći od 100 milijuna kuna. Na jednom od najvećih startup exita u Hrvatskoj dosad profitirat će svi prethodni ulagači u Rimac Automobile s obzirom na to da su ta tvrtka i Greyp imali gotovo identičnu vlasničku strukturu. Transakcija bi trebala biti zaključena do kraja godine.

Dioničarski ugovor

Jutarnji je ovu priču počeo pratiti kad smo u kolovozu doznali da je Greyp preko Neufunda zatražio glasanje o izlasku malih ulagača iz vlasničke strukture. Bio je to signal da se Mate Rimac priprema za prodaju poslovanja s električnim biciklima.

Greypova investicijska runda iz 2019., koja je napravljena preko Neufunda u Njemačkoj izdavanjem kripto-tokena (ETO) i koja je pravno obavljena preko tvrtke Smart Zero koja je suvlasnik Greypa, ostavila je otvorena pitanja s tamošnjim regulatorom pa je bilo izvjesno da novi vlasnik želi to riješiti prije ulaska u suvlasništvo.

Krešimir Hlede, operativno prvi čovjek Greyp Bikesa, kaže da transakcija s Porscheom još nije finalizirana.

- Prema našem dioničarskom ugovoru, pravni dio procesa vezan za isplatu vlasnika tokena na Neufundu morao bi biti okončan do 18. prosinca, što znači da će isplata biti nekoliko tjedana nakon toga - kaže Hlede.

Pojašnjava da će prvo investitor, Porsche, isplatiti udjele dioničarima Greypa koji svoje udjele prodaju, uključujući tvrtku Smart Zero, koja ima 3,8 posto udjela u Greypu. U njoj su mali dioničari zastupljeni kao kripto-ulagači, odnosno oni su vlasnici Greypova kripto-tokena. Taj dio nije sporan ni Greypu niti malim ulagačima.

Loša karma

Glasno negodovanje je rezultat činjenice da dio malih ulagača ne želi izaći iz suvlasništva Greyp Bikesa. Razloga je više, ali osnovni je što smatraju da je povrat premalen. U Greypu su izračunali da on iznosi oko 40 posto.

Novi moment u priči je prijetnja tužbom. Potpisuje ju navodno "Igor Knezevic" koji je ostavio anonimnu mail adresu. Na naš upit da to komentira nije se odazvao, kao što nije niti potvrdio svoj identitet pa tu prijetnju treba uzeti sa zadrškom. U Greypu su nam rekli da nemaju informacija o tužbi.

- Vjerujemo da za to nema osnove, jer su se Greyp i Smart Zero kroz cijeli postupak konzultirali s pravnim savjetnicima i ispunjavali točno svoje ugovorne obaveze. Žao nam je da su neki od naših ulagača nezadovoljni, ali mi moramo poštovati svoje ugovorne obaveze - kaže Hlede.

Na LinkedInu Novac.hr, gdje se povela rasprava o ovoj temi, poduzetnik Srđan Kovačević piše da bi mu ulaganje u Greyp moglo postati najgora investicija dosad. Navodi da je u Greyp uložio u kriptovaluti Ethereumu, čija je vrijednost u međuvremenu skočila 18 puta, a da ga se sad prisilno isplaćuje u eurima.

- Ono što bi bilo fer je da Mate Rimac kaže: 'Sori, Porsche, ne mogu izigrati ljude koji su mi dali povjerenje, ili ostaju unutra ili nema deala.' Sve ostalo je loša karma - zaključuje Kovačević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. veljača 2024 21:24