Rekordna akvizicija

Newmont kupuje Goldcorp za 10 milijardi dolara, proizvodit će 250 tona zlata godišnje

Newmont-Goldcorp će postati najveći svjetski proizvođač zlata
Lijevanje zlata u pogonu tvrtke Newmont Mining
 Rick Wilking / REUTERS

Rudarska tvrtka Newmont Mining kupuje kompaniju Goldcorp za deset milijardi dolara, čime će postati najveći svjetski proizvođač zlata, piše Reuters.

Spajanje kompanija bit će završeno do kraja ove godine, a riječ je o najvećoj akviziciji u povijesti ovog sektora. Kompanija će proizvoditi oko 250 tona zlata godišnje prema progonozi Bloomberga.

Odluka o ovako skupoj kupovini rezultat je, kako smatraju stručnjaci, prošlogodišnje akvizicije Randgolda koju je izvršila suparnička kompanija Barrick.

- Newmont i Goldcorp očito nisu htjele samo mirno sjediti i dozvoliti da Barrick postane zvijezdom sektora - objasnio je analitičar Kieron Hodgson.

Obje su akvizicije posljedica loše situacije koja proteklih godina vlada u industriji proizvodnje zlata. Sektor je već neko vrijeme predmet mnogih kritika investitora zbog lošeg upravljanja kapitalom, a prije samo dva tjedna Mark Bristow, izvršni direktor Barricka, izrazio je bojazan zbog mogućnosti da industrija proizvodnje zlata bude proglašena beznačajnom. No, prema Bloombergu, dvije velike akvizicije vratit će interes ulagača u sektor o čemu svjedoči i rast cijene Goldcorpovih dionica za čak 13 posto nakon objave vijesti o spajanju kompanija.

Osim samog pada kapitala, rudari su bili prisiljeni pronaći načine smanjenja troškova zbog sve manjih rezervi zlata, a sve skupljeg vađenja te skupocjene rude. Iz Newmonta su kazali da će spajanje dviju kompanija donijeti sto milijuna dolara uštede, a nova kompanija ima u planu prodati rude u vrijednosti 1,5 milijardi dolara u sljedeće dvije godine kako bi “prebacili fokus na rude na kojima najviše zarađuju”.

Isti su potez najavili i u Barrick-Randgoldu, što će, objasnili su stručnjaci, ostaviti ozbiljne posljedice u rudarskoj industriji. Prema njihovom će mišljenju, naime, puno manje kompanije početi proizvoditi druge rude, čime će one izgubiti svoju kvalitetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 18:51