Svi protiv Trumpa

New York podigao tužbu protiv Trumpove zaklade zbog zlouporabe novca u političke svrhe

Njujorško je tužiteljstvo podignulo tužbu protiv humanitarne zaklade Donald J. Trump Foundation zbog zlouporabe financijskih sredstava
Donald Trump
 Kevin Lamarque/File Photo / REUTERS

Državna tužiteljica američke savezne države New York, Barbara Underwood u četvrtak je podignula tužbu protiv humanitarne zaklade Donald J. Trump Foundation, zbog sumnje na zloupotrebu financijskih sredstava zaklade, javlja New York Times.

Tužba Vrhovnog suda savezne države New York, nastala je kao rezultat dvogodišnje istrage koja je pokušavala utvrditi prirodu poslovanja zaklade Trump tijekom predsjedničke kampanje, sumnjajući da su sredstva neprofitne zaklade bila korištena za političku svrhu i osobnu dobit upravitelja.

Rezultati istrage objavljene u četvrtak navode da je 45. američki predsjednik u nekoliko navrata koristio novac zaklade za plaćanje privatnih sudskih troškova, kao i za kupnju privatnih artefakata, od kojih je najsporniji vlastiti portret u vrijednosti od 10.000 USD.

Najkontroverzniji dio istrage njujorškog tužiteljstva tiče se mogućnosti da su sredstva neprofitne zaklade bila korištena za političku kampanju 2016. godine. Tijekom istrage, pronađeni su e-mailovi voditelja proračuna Trumpove predsjedničke kampanje, Coreyja Lewandowskog, koji ga povezuju s dogovorom uprave zaklade oko načina na koji će se neprofitan novac uložiti u kampanju u američkoj saveznoj državi Iowi.

Godišnje izvješće američke porezne agencije I.R.S. dokazuje da je sam Trump pod mogućnošću kaznene odgovornosti potpisao izjavu o “nekorištenju sredstava neprofitne organizacije za privatne svrhe i političke aktivnosti.”

Također, istraga je pronašla informaciju da unatoč tome što su Trumpova djeca bila u upravi zaklade u periodu od 2006. - 2017., prema zapisima nije održao niti jedan sastanak upravnog odbora od 1999. godine, čime se postavlja pitanje na koji način se legalno izvlačio novac iz zaklade.

- Naša istraga otkriva da je zaklada Donald J. Trump Foundation bila svojevrstan oblik njegove privatne knjižice za plaćanje. Smatramo da to nije način na koje bi neprofitne organizacije trebale funkcionirati, stoga gospodin Predsjednik može očekivati sankcije za nezakonito korištenje humanitarnih sredstava. - rekla je za NYT državna tužiteljica Underwood.

Američki predsjednik je, očekivano, na optužbu državne tužiteljice odgovorio na svom službenom Twitter profilu, nazvavši tužbu pokušajem da ga “ljigavi njujorški demokrati” diskreditiraju.

U istom je tweetu obećao da neće postignuti dogovor kao što je to prije nekoliko godina učinio s tužbom protiv svog Sveučilišta Trump, plativši 25 milijuna USD nagodbe.

Ako presuda bude bila osuđujuća, američki bi predsjednik mogao biti kažnjen s nekoliko milijuna dolara, kao i sa zabranom da predsjeda neprofitnom organizacijom u državi New York sljedećih 10. godina.

Podsjetimo, osim strogih federalnih zakona postoje mnogobrojni zakoni saveznih američkih država koji organizacijama registriranim kao neprofitne eksplicitno zabranjuju niz aktivnosti poput lobiranja, sudjelovanja u političkim kampanjama, korištenja sredstva za osobni interes ili davanja netransparentnih “in-kind” donacije. Restrikcije su uspostavljene s namjerom da garantiraju da novac doniran neprofitnim organizacijama bude trošen na strogo definirane ciljeve neprofitnih organizacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 08:09