Ostvarili zacrtano

Neto dobit Grupe Končar više se nego udvostručila i iznosi 115,2 milijuna kuna

U narednom razdoblju grupa Končar veliki potencijal vidi u obnovljivim izvorima energije
Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končar Eletroindustrije
 Boris Kovacev/Cropix

Unatoč brojnim negativnim utjecajima koje je pandemija prouzročila (rast cijena sirovina i usluga prijevoza, otežano ugovaranje novih poslova zbog zabrane i ograničavanja putovanja), Grupa Končar je u 2020. godini ostvarila dobre rezultate, a u najvećoj mjeri i zadane planove. Lani je ostvarila ukupne konsolidirane prihode od gotovo 3,19 milijardi kuna, što je 6,8 posto više nego 2019. godine, a neto dobit se i više nego udvostručila te iznosi 115,2 milijuna kuna, stoji u poslovnom izvješću Končara.

Predsjednik Uprave Končar Eletroindustrije Gordan Kolak istaknuo je da je "kompanija potvrdila da je dovoljno agilna i sposobna prilagoditi se nepredviđenim i izvanrednim situacijama".

Prema podacima iz izvješća, neto dobit Grupe Končar u prošloj je godini iznosila 115,2 milijuna kuna, što je za 63,1 milijun kuna ili čak 121,3 posto više nego u 2019. godini.

"Uz dobre financijske rezultate, Končar je tijekom 2020. realizirao brojne poslove na inozemnom, ali i na domaćem tržištu. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje iznosi više od 62 posto, od čega se dvije trećine odnosi na izvoz u zemlje Europske unije. Upravo to je pokazatelj konkurentnosti proizvoda i rješenja Grupe Končar na području energetike i prijevoza", naglasio je Kolak.

Prema podacima iz izvješća, lani je najznačaniji izvoz ostvaren na tržištu Švedske, u iznosu od 259,6 milijuna kuna (ili 14,1 posto ukupnog izvoza), a slijede Njemačka, u koju je izvezeno robe u vijednosti od 225,6 milijuna kuna (12,2 posto), Austrija sa 123,5 milijuna kuna (6,7 posto) te Bugarska sa 91,2 milijuna kuna (4,9 posto od ukupno ostvarenog izvoza).

"U idućem razdoblju Grupa Končar veliki potencijal vidi u obnovljivim izvorima energije te dodatnom smanjenju štetnog utjecaja na okoliš, ali iskoraku u digitalizaciji postojećih proizvoda i usluga te proizvodnih kapaciteta. Osigurana likvidnost, niska razina zaduženosti te dobra ugovorenost za iduće razdoblje zasigurno će olakšati ostvarenje predviđenih planova i ciljeva", zaključuje Kolak u komentaru izvješća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:55