Financijsko izvješće

Neto dobit Adris Grupe 100 milijuna kuna veća od prošlogodišnje

Turistički segment ostvario je prihode od prodaje robe i usluga od 283 milijuna kuna, što predstavlja rast od 138 posto u usporedbi s prošlom godinom ili 49 posto prihoda iz 2019.
Grand Park Hotel u Rovinju
 Goran Sebelic/Cropix

Adris grupa u prvom polugodištu 2021. godine ostvarila je ukupan konsolidirani prihod od 2,48 milijardi kuna, što je za 16 posto više u usporedbi s prvih šest mjeseci 2020. Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 2,24 milijarde kuna i za 17 posto je veći od prihoda ostvarenog u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 357 milijuna kuna, što predstavlja rast od 31 posto. Neto dobit iznosi 54 milijuna kuna i za 100 milijuna kuna veća je od prošlogodišnje. To su najvažnije brojke iz financijskog izvješća Adris grupe objavljenog jučer na stranicama Zagrebačke burze.

Što se tiče turističkog dijela Grupe, ističu, kako je zbog nastavka pandemije, i dalje smanjena poslovna aktivnost. U prvoj polovici godine ostvarena je prodaja od 381 tisuće jedinica, što je rast od 93 posto u usporedbi s istim razdobljem lani, odnosno 50 posto ostvarenoga rekordne 2019. Istarski dio ostvario je 61 posto prodaje iz 2019. godine, zagrebački hoteli 29 posto, a dubrovački dio samo 11 posto prodanih jedinica.

Turistički segment ostvario je prihode od prodaje robe i usluga od 283 milijuna kuna, što predstavlja rast od 138 posto u usporedbi s prošlom godinom ili 49 posto prihoda iz 2019. godine. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 47 milijuna kuna, a EBIT minus 99 milijuna kuna.

Ipak, kako ističu, "rezultati za srpanj te booking u ovom trenutku pokazuju da postoji znatan interes za dolaskom gostiju u nastavku glavne sezone i posezoni".

Također, pohvalili su se kako su pokrenute brojne transformacijske inicijative u svim područjima: marketingu, prodaji, operacijama i potpornim funkcijama.

Croatia osiguranje ostvarilo je ukupnu bruto zaračunatu premiju od 1,688 milijuna kuna, što je rast od osam posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Konsolidirana bruto zaračunata premija, uključujući i regionalne podružnice, iznosi 1,995 milijuna kuna i za sedam posto je veća od prošlogodišnje. Kombinirani omjer iz redovitog poslovanja CO grupe je 94,4 i za 2,5 postotna boda je veći od prošlogodišnjeg, ponajprije zbog niza elementarnih nepogoda u Republici Hrvatskoj, pojašnjava se u financijskom izvješću.

U prvom polugodištu 2021. godine Croatia osiguranje ostvarilo je konsolidiranu neto dobit u iznosu od 209 milijuna kuna, što predstavlja rast od dva posto. Brojne transformacijske inicijative pokrenute u 2019. i 2020. godini dovele su do optimizacije poslovnih procesa i povećane učinkovitosti poslovanja. Završena je i pripremna faza novog transformacijskog ciklusa započetog početkom ove godine, čija bi primjena već u drugom dijelu godine trebala dovesti do daljnjeg rasta premije i učinkovitijeg upravljanja troškovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:58