PROBLEMI KOMPANIJE

Netflix dijeli otkaze zbog gubitka pretplatnika, u prvom valu otpustit će 150 ljudi

U izvješću o zaradi tvrtka je navela da su broju pretplatnika naštetili rat u Ukrajini i odluka o podizanju cijena u SAD-u

Ilustracija

 Charly Triballeau/Afp

Netflix je otpustio oko 150 djelatnika, mjesec dana nakon što je objavio da prvi puta u zadnjih deset godina gubi pretplatnike.

Otpuštanja će uglavnom pogoditi podružnicu u Kaliforniji u kojoj radi oko dva posto sjevernoameričkog osoblja. Netflix kao razlog otpuštanja iznosi pad prihoda, prenosi BBC.

Nije otkriveno koji će dijelovi poslovanja biti pogođeni, ali Los Angeles Times je objavio da se radi o odjelima zapošljavanja, komunikacija i sadržaja.

Netflix se bori s odlaskom pretplatnika. U travnju je iznenadio objavom da je u prvom tromjesečju 2022. izgubio 200 tisuća pretplatnika i upozorio da bi mogao ostati još bez dva milijuna u idućem tromjesečju. Nakon toga su mu dionice potonule za 35 posto u jednome danu. Sada se njima trguje po 190 dolara, što je 46 posto manje nego prije objave pada broja pretplatnika.

Iako Netflix ima 220 milijuna pretplatnika na globalnoj razini i očigledno ostaje tržišni lider, u zadnje vrijeme suočava se sa žestokom konkurencijom platformi poput Disney Plusa, HBO-a i Amazonovog Prime Videa.

U prošlomjesečnom izvješću o zaradi tvrtka je navela da su broju pretplatnika naštetili rat u Ukrajini i odluka o podizanju cijena u SAD-u. Procjenjuje se da je samo povlačenje s ruskog tržišta Netflixu odnijelo 700 tisuća pretplatnika.

Neki analitičari smatraju da je nakon porasta broja pretplatnika tijekom pandemije Netflixu ponestalo jednostavnih načina za razvoj poslovanja. Kompanija je u potrazi za jeftinijim modelom poslovanja, zasnovanim na reklamama, a nagađa se i da planira zaustaviti dijeljenje lozinki među kućanstvima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2022 03:18