MEĐUNARODNA TRŽIŠTA

Nesklonost ulagača riziku: cijene nafte pale prema 65 dolara

Nesklonost investitora rizičnoj imovini prelila se s tržišta valuta i dionica i na tržište nafte
 Robyn Beck/AFP

Cijene nafte spustile su se u petak na međunarodnim tržištima prema 65 dolara, odražavajući nesklonost ulagača riziku zbog opetovanog uvođenja ograničenja kako bi se suzbio delta soj covida 19, što bi moglo omesti oporavak potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,08 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,37 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 62,62 dolara.

Nesklonost investitora rizičnoj imovini prelila se s tržišta valuta i dionica i na tržište nafte. Posebno ih zabrinjava što se delta soj koronavirusa počeo širiti upravo kada američka središnja banka Fed razmatra mogućnost smanjenja monetarnih poticaja do kraja godine.

"Širenje delta soja u razdoblju posustajanja gospodarskog rasta i moguće zaoštravanje monetarne politike nakratko su izazvali buru na tržištima robe", konstatiraju u bilješci analitičari ANZ-a.

"Sve opsežnija ograničenja mobilnosti izazivaju zabrinutost za naftnu potražnju", dodaju.

"Najnovija ograničenja u velikim gospodarstvima diljem svijeta vjerojatno su naštetila gospodarskim aktivnostima i prigušila procjene rasta u predstojećim mjesecima", špekulira Margaret Yang iz singapurskog DailyFX-a.

Kina je politikom "nulte tolerancije" za koronavirus uvela nova ograničenja, prouzročivši probleme brodarima i zastoje u globalnim opskrbnim lancima. Paralelno su Washington i Peking smanjili zrakoplovne kapacitete na letovima koji ih povezuju.

Bliži se i kraj američke sezone vožnje kada je potražnja za benzinom najveća, a završava i razdoblje godišnjih odmora na obje strane Atlantika, što će također smanjiti potrošnju nafte.

“Zračni prijevoz i dalje je najslabija komponenta globalne potražnje, a rizik novih ograničenja u domaćim i međunarodnim putovanjima zbog delta soja bit će ključna varijabla za naftu u preostalom dijelu druge polovine godine, osobito s obzirom na kraj sezone putovanja u SAD-u”, rekao je Stephen Innes iz SPI Asset Managementa.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 66,08 dolara, što znači da se pala 2,68 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:22