Hrvatska udruga turizma

'Neriješeno pitanje turističkog zemljišta jedno od ključnih prepreka koju treba ukloniti'

Investicijski potencijal turističkog sektora procjenjuje na 3-5 milijarde eura
Ilustracija
 Ante Čizmić / CROPIX

Hrvatska udruga turizma (HUT) koja okuplja najveće hrvatske turističke tvrtke pozdravila je inicijativu Vlade da pokrene proces izmjene postojećeg Zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije.

Tvrde da su u više navrata ukazivali kako je neriješeno pitanje turističkog zemljišta jedno od ključnih prepreka koju treba ukloniti kako bi se otvorio puni investicijski potencijal turističkog sektora.
”Postojeće zakonsko rješenje iz 2010. ne rješava pitanje turističkog zemljišta na adekvatan način i to već godinama koči snažniji razvoj turizma na obali, posebno kamping turizma koji ima iznimno veliki potencijal u Hrvatskoj. Zbog toga nas veseli inicijativa Vlade, a u procesu donošenja novog zakonskog prijedloga ćemo aktivno sudjelovati kako bi postavili najbolji mogući okvir za razvoj sveukupne turističke ponude Hrvatske. Želimo posebno naglasiti da se ukupni investicijski potencijal turističkog sektora procjenjuje na 3-5 milijarde eura te očekujemo da će novi zakonski prijedlog omogućiti s jedne strane stabilnost i izvjesnost u poslovanju te poticajno okruženje za nove investicije, a s druge strane maksimalnu zaštitu prostora kao preduvjeta održivosti hrvatskog turizma te stabilne prihode državnog proračuna te proračuna jedinica lokalne samouprave”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.
Inače, kamping generira oko 25 posto ukupnih noćenja u Hrvatskoj, a posljednjih godina je kvaliteta smještaja znatno podignuta pa je Hrvatska u samom europskom vrhu po kvaliteti kampinga. Vele da bi kvalitetna rješenja tog zakona omogućila dodatni razvoj hotelijerske ponude koji bi, ističu, trebali prioritetno poticati u narednom razdoblju.

Stoga će HUT-u aktivno pratiti proces donošenja novog zakonskog prijedloga te će najavljeni novi zakonski prijedlog detaljno proučiti i kroz konstruktivno sudjelovanje u raspravi podržati donošenje najboljeg zakonskog teksta, poručili su u ovoj udruzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2022 07:44