OPENSIGNAL

Neovisno istraživanje pokazalo da A1 ima najbolju fiksnu mrežu u četiri ključne kategorije

A1 fiksna mreža ostvarila je najbolji rezultat i kod prosječne brzine slanja podataka, a imala je i najveću vršnu brzinu preuzimanja

Vladimir Skender, glavni direktor za mrežu A1 Hrvatska

 Dazen Tomic/A1

Pouzdanost, odnosno stabilnost mreže, brzina preuzimanja, maksimalna brzina preuzimanja te brzina slanja podataka - četiri su to kategorije u kojima je se fiksna mreža A1 pokazala najboljom u Hrvatskoj prema istraživanju Opensignala.

Opensignal je specijalizirana agencija koja se bavi neovisnim mjerenjima i analizama mrežnog iskustva i tržišnih performansi konvergentnih, mobilnih i fiksnih operatora. Prva njihova analiza fiksnog interneta u Hrvatskoj obuhvatila je korisničko iskustvo na svim fiksnim tehnologijama: optički i kabelski pristup, xDSL te kućni internet preko mobilne 4G i 5G mreže. U sve četiri kategorije fiksna mreža A1 ostvarila je najbolje rezultate.

U izvještaju se navodi da su ostvarene prosječne brzine preuzimanja podataka na fiksnoj mreži A1 koje su bile 2,7 puta veće od onih u HT-ovoj mreži te 4,8 puta od Telemachovih. A1 fiksna mreža ostvarila je najbolji rezultat i kod prosječne brzine slanja podataka, a imala je i najveću vršnu brzinu preuzimanja.

Za korisničko iskustvo najbitnija je pouzdanost, odnosno stabilnost mreže, koju Opensignal interpretira kao "postotak korisnika koji su zadovoljili kriterije za gledanje HD videa, grupne videopozive i online igranje".

Vladimir Skender, glavni direktor za mrežu A1 Hrvatska, preuzeo je u Barceloni na sajmu mobilne tehnologije MWC nagradu za najbolje rezultate u Opensignalovom mjerenju. Tom je prilikom istaknuo da je ovo rezultat višegodišnjih investicija u modernizaciju kabelske infrastrukture te izgradnju najmodernijeg optičkog pristupa.

"Prošle smo godine investirali gotovo 204 milijuna eura, najviše otkad poslujemo u Hrvatskoj. Izgradili smo 140 tisuća optičkih priključaka diljem Hrvatske i postigli 92-postotnu pokrivenost populacije 5G mrežom. Ova je nagrada potvrda da ulažemo u najbolje korisničko iskustvo, s čime nastavljamo i u ovoj godini. Na putu smo da iduće godine omogućimo gigabitni priključak u 70 posto hrvatskih kućanstva, odnosno njih čak milijun", kazao je Skender, uz napomenu da A1 Hrvatska trenutačno ima najveću gigabitnu mrežu, s 800 tisuća gigabitnih priključaka diljem zemlje.

Dodao je da u prilog tome ide i nedavna nagrada EU Broadband Award koju je Europska komisija dodijelila A1 Hrvatska kao predvodniku u gradnji mreže velikog kapaciteta. Naime, A1 Hrvatska je uz pomoć fondova EU izgradila optičku mrežu za 45 tisuća kućanstava na širem području Kaštela, Ivanić-Grada i Solina. Upravo je Solin prvi hrvatski grad potpuno pokriven optičkom mrežom izgrađenom uz pomoć fondova EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:21