EKONOMSKA RANJIVOST

‘Nemojte misliti da Rusiju neće pogoditi sankcije. Možda ne odmah, ali pogled na njihov BDP puno govori...‘

Europska unija i Sjedinjene Države počeli su nametati nove sankcije Rusiji nakon što je predsjednik Vladimir Putin poslao tenkove u Ukrajinu

Vladimir Putin drži zlatnu polugu tijekom posjeta Središnjoj banci Rusije (athivska fotografija)

 Alexsey Druginyn/Afp/Profimedia

Rusija je u proteklih sedam godina jačala svoju ekonomsku neovisnost i gradila financijsku obranu, ali dugoročno gledano malo je vjerojatno da će njezino gospodarstvo izdržati navalu koordiniranih sankcija sa Zapada, ocjenjuje u petak Reuters.

Europska unija i Sjedinjene Države počeli su nametati nove sankcije Rusiji nakon što je predsjednik Vladimir Putin poslao tenkove u Ukrajinu, proširujući dosadašnje sankcije uvedene nakon odluke da prizna neovisnost dviju odcijepljenih ukrajinskih regija.

"Ideja da Rusija neće biti pogođena sankcijama je pogrešna. Negativni učinci možda se neće osjetiti odmah, ali sankcije će dugoročno oslabiti ekonomske potencijale Rusije", rekao je za Reuters Christopher Granville, izvršni direktor konzultantske tvrtke TS Lombard i stručnjak za Rusiju.

Zamrzavanje imovine

Mjere koje je poduzeo Zapad uključuju sankcije i zamrzavanje imovine više ruskih banaka i poslovnih ljudi, zaustavljanje pristupa financiranju u inozemstvu, zamrzavanje projekta plinovoda vrijednog 11 milijardi dolara do Njemačke i ograničavanje pristupa visokotehnološkim proizvodima kao što su poluvodiči.

Rusija tvrdi da su sankcije protivne interesima onih koji su ih uveli, te da neće naštetiti njezinom gospodarstvo budući da ima 643 milijarde dolara u deviznim rezervama i rastuće prihode od nafte i plina.

Zahvaljujući tim činjenicama, uz suficit tekućeg računa od 5 posto godišnjeg BDP-a i omjer duga u BDP-u od 20 posto, što je među najnižim u svijetu, ruska ekonomija smatra se vrlo otpornom na financijske napade. Uz to, samo polovica ruskih obveza je u dolarima, što je znatno manje u odnosu na 80 posto prije dva desetljeća.

Te statistike proizlaze iz godina štednje nakon sankcija uvedenih protiv Rusije pošto je anektirala Krim 2014. godine.

Cijene nafte

Prema Granvilleu, rastuće cijene nafte osigurat će Rusiji dodatnih 1,5 bilijuna rubalja (17,2 milijarde dolara) ove godine od poreza na dobit energetskih tvrtki. Međutim, ta vrsta autarkije ima svoju cijenu - produbljivanje izolacije od svjetskog gospodarstva, tržišta i ulaganja, istaknuo je.

"Rusija će se tretirati kao neprijateljska država odsječena od globalnih tokova, ulaganja i drugih normalnih ekonomskih interakcija koje doprinose životnom standardu, prihodima, produktivnosti i profitabilnosti tvrtki", rekao je.

Znakovi ekonomske ranjivosti već su prisutni. Prihodi ruskih kućanstava još uvijek su ispod razine iz 2014., a prema podacima Svjetske banke, 2019. godine - prije nego što je izbila pandemija covida-19 - godišnji BDP bio je procijenjen na 1,66 bilijuna dolara, daleko ispod 2,2 bilijuna dolara iz 2013.

Sergej Guriev, profesor ekonomije na francuskom Sciences Pou i bivši glavni ekonomist Europske banke za obnovu i razvoj, istaknuo je da ruski nominalni BDP po stanovniku, dvostruko veći od kineskog u 2013., sada zaostaje. "U 2013. Rusija je bila zemlja s visokim dohotkom i aktivno je pregovarala o pristupanju OECD-u. Rusija se sada vratila u status zemlje srednjeg dohotka", rekao je Guriev, prenosi Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2023 04:17