Nezadovoljstvo u Turskoj

Nekoliko dana prije izbora, anatolijski tigrovi oprezno kritiziraju Erdogana

Rast privatnog sektora kompromitiran zbog ekonomske krize, kritika Erdoganu
Piše: Tea TrubićObjavljeno: 18. lipanj 2018. 18:54

Da ni turski politički sustav vođen čvrstom rukom predsjednika Erdogana nije imun na ekonomske turbulencije, govori činjenica da turski industrijski moćnici sve otvorenije javno kritiziraju aktualnu ekonomsku politiku.

- Nestabilnost tečaja lire unijela je nesigurnost u redove privatnog sektora koji se sve više, i to opravdano, plaši nestabilnosti, rekao je za Bloomberg Mehmet Tuncay Yildiri, predsjednik Turske gospodarske komore.

Najuspješniji turski industrijalci, popularno zvani “anatolijski tigrovi”, razvili su se u industrijskim gradovima turskog poluotoka upravo zahvaljujući poticajima koje su dobivali od Erdoganovog režima. S obzirom na to da je uspješnost njihovog poslovanja kompromitirana rastućom inflacijom i nestabilnošću lire, Tigrovi su počeli sve otvorenije kritizirati vlast.

Naime, oni smatraju da je upravo pokušaj intervencije predsjednika Erdogana u sanaciju ekonomske krize jedan od razloga zašto je kriza eskalirala do te mjere. Prema njima, Erdogan je godinama pokušavao potaknuti Središnju banku da smanji kamatne stope poslovnom sektoru kako bi mogli dobiti povoljnije kredite, što je prema Trigrovima rezultiralo još negativnijim uvjetima za njih.

- Najviše nas uznemirava činjenica da mi kao privatnici ne možemo realno procijeniti troškove svog poslovanja zato što se cijene mijenjaju iz sata u sat. Čak da su kamatne stope i više nego što su sada, ali da su fiksne, bilo bi znatno lakše poslovati zato što bi troškovi našeg poslovanja bili predvidljiviji, rekao je Bora Tezel, predsjednik Udruženja Mladih privatnika u jednom anatolijskom industrijskom gradu.

Iako su turski industrijalci odlučniji u kritiziranju režima, niti jedan od predstavnika Tigrova nije bio dovoljno hrabar da kaže kako će ekonomska kriza utjecati na njegov glas na predstojećim lipanjskim izborima, što s obzirom na trend likvidiranja političkih suparnika i kritičara režima nije neočekivano.

Unatoč tome, predizborne ankete indiciraju da se Erdoganova prednost polako, ali sigurno topi, što je osobito zabrinjavajuće ako se u obzir uzme činjenica da se pad njegove popularnosti osjeti u industrijskim gradovima Anatolije koji su mu dosad bezrezervno vjerovali. Prema rezultatima turskih predizbornih anketa koje je službeno objavila kuća Plus Mayak, podrška Erdoganovoj stranci je pala s 56 posto koliko je bila u ožujku ove godine, na ispod 39 posto koliko je bila sredinom lipnja.

Iako se građani nadaju da će kriza biti riješena kada Erdogan ponovno službeno osvoji vlast, turski industrijalci ne dijele njihov optimizam.

- Trenutna nestabilnost lire nedvojbeno će naštetiti našem privatnom poslovanju, ali će zasigurno negativno utjecati i na stabilnost turske isplate javnog duga, rekao je industrijalac Halit Ozkay, naglasivši kako ga je neugodno iznenadila spoznaja nesvjesnosti njegovih sunarodnjaka o stanju javnog duga.

Linker
09. listopad 2020 19:06