NOVA PRAVILA

Neke tvrtke dat će veća prava članovima sindikata: Dopunsko zdravstveno, više godišnjeg, slobodno za rođendan..

Dio zaposlenika je dosad koristio argumentaciju da se ne želi učlaniti u sindikat jer, iako ništa ne plaća, dobije ista prava koja sindikat izbori

Ilustrativna fotografija

 Vlado Kos/Cropix

U tri kompanije iz turističkog sektora sindikat je već uspio dogovoriti, a u jednoj i potpisati kolektivni ugovor s povoljnijim dodatnim pravima za članove, rekao nam je jučer predsjednik Sindikata turizma i usluga (STUH) Eduard Andrić, dodajući da se u nekoliko kompanija o tome trenutačno pregovara. Ne otkriva o kojim se kompanijama radi, no među njima su i velike hotelske kuće. Zasad ipak nisu uspjeli doći do većih iznosa božićnica, regresa, uskrsnica ili stimulacije u turističkoj sezoni, "to teško ide", kaže. Uspješni su bili s uplatama dopunskog zdravstvenog osiguranja, dodatnim danima godišnjeg odmora, slobodnim danom za rođendan i slično.

"Pokušali smo povoljnija prava za članove sindikata uvrstiti i u novi granski ugovor koji ćemo s HUP-ovom udrugom potpisati za koji dan, ali poslodavci su ‘stali na sve četiri‘ protiv toga", rekao je. Probijanje leda U pregovorima s državom i sindikati javnih i državnih službi prošlog su tjedna zatražili povoljnija dodatna prava za članove reprezentativnih sindikata, a to je omogućeno izmjenama i dopunama Zakona o radu koje su stupile na snagu početkom godine.

"Vođenje kolektivnih pregovora košta, a to se pokriva iz članarina", objašnjava Andrić novo pravo, tumačeći da se ono na sličan način rješava u nizu zemalja EU, dok je hrvatski model preuzet iz Njemačke. Kaže i da je dio zaposlenika dosad koristio argumentaciju da se ne želi učlaniti u sindikat jer, iako ništa ne plaća, dobije ista prava koja sindikat izbori. U tom je sindikatu članarina mjesečno 7-8 eura.

Darko Šeperić iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) odgovara nam da povoljnija prava za članove stavljaju na stol u svim pregovorima, i na kućnoj i na granskoj razini, "gdje procijenimo da u ovom trenutku o tome ima smisla pregovarati. Ima poslodavaca koji shvaćaju i uvažavaju logiku takve odredbe, no mnogi su neskloni ‘probijati led‘ i biti među prvima koji će tako nešto ugovoriti". Kao poseban problem u pregovorima pojavilo se to što je u dijelu potpisanih kolektivnih ugovora već predviđen maksimalni iznos neoporezivih prigodnih davanja radnicima (božićnice, regres) od 663,62 eura, pa bi onda poslodavcima isplata dodatnog iznosa za članove sindikata bila oporeziva.

Stoga je SSSH, kako nam kaže Šeperić, pisao ministru financija i zatražio da se taj iznos (zakonski je ograničen na dvostruku godišnju članarinu, pa bi to vjerojatno bilo oko 200 eura) uvrsti na popis neoporezivih primitaka u pravilniku o porezu na dohodak. Saborska rasprava To će vjerojatno potegnuti i na današnjem sastanku Gospodarsko-socijalnog vijeća, kao i pitanje o stavu HUP-a. Kad su izmjene ZOR-a bile u saborskoj raspravi, iz poslodavačke udruge su poručili da ga smatraju diskriminacijom te da neće dijeliti zaposlenike ovisno o tome jesu li u sindikatu ili ne. Prema Andrićevim riječima, to su im poručili i tijekom pregovora o granskom kolektivnom ugovoru u turizmu.

Pitali smo i Hrvatski sindikat telekomunikacija, koji pregovara u jednom od najpropulzivnijih sektora, kako oni stoje. "O tome bi se moglo pregovarati u Hrvatskom telekomu ili Ericssonu koji prihvaćaju i poštuju socijalni dijalog. Na, kod ostalih poslodavaca na razini HUP-ICT djelatnosti gdje je HST reprezentativni sindikat, to je potpuno nerealno. Poslodavci kao što su A1 Hrvatska ili Telemach ne priznaju prava radnika na kolektivno pregovaranje o osnovnoj plaći i radnom vremenu, a kamoli na pregovore o većim pravima članova sindikata", odgovorila nam je kratko Vesna Mamić, predsjednica tog sindikata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:28