Štrajk oko 700 radnika tri tvrtke grupacije Đuro Đakovic, Specijalna vozila, Industrijska postrojenja
 Danijel Soldo / CROPIX
Nema alternative

'Neka Vlada dođe u Brod i kaže našoj djeci zašto nemaju dok njihova jedu po restoranima'

Prognoze su sve crnje za diva koji je nekada zapošljavao 18 tisuća radnika
Piše: Novac.hrObjavljeno: 05. prosinac 2019. 09:24

- Poručio bih Vladi da dođe u Slavonski Brod i da objasne našoj djeci, sad kad dolazi Božić i blagdani, da im kažu zašto nešto nemaju. Dok se njihova djeca hrane po restoranima, naša nemaju – kazao je Marko Blažević, jedan od brojnih radnika strojarske grupacije Đuro Đaković, koji je od 27. studenog ponovno u štrajku zbog neisplate plaća u HRT-ovom prilogu Labirint.

Otac troje djece, nakon 13 godina rada u slavonskobrodskoj tvornici, u kojoj najveći udio u vlasništvu ima država, sada opet živi u neizvjesnosti. Naime, nakon što su radnici Đure Đakovića dobili plaće za rujan i prekinuli štrajk 11. studenoga, poslovni račun grupe opet je blokiran sredinom studenog, a radnici su opet u štrajku, ovaj put zbog neisplaćene plaće za listopad.

Prognoze su sve crnje za diva koji je nekada zapošljavao 18 tisuća radnika, proizvodio dijelove za nuklearke, podizao cementare i šećerane, proizvodio vagone, lokomotive, tramvaje, gradio čelične mostove, a danas zapošljava jedva tisuću i vapi za barem 100 milijuna kuna svježeg kapitala.

Slavonski Brod, 190214.
Predsjednik Uprave Djuro Djakovica Vladimir Kovacevic primio je u posjet predsjednika RH Ivu Josipovica.Nakon kratke sjednice obisli su proizvodne pogone Specijalnih vozila gdje se proizvode tenkovi i BOV-a Patria.
Na fotografiji Ivo Josipovic u Specijalnim vozilima..
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX
Specijalnih vozila gdje se proizvode tenkovi
 

- Teško je to zamisliti danas. Svatko se od nas smatra djetetom Đure. Sve u Slavonskom Brodu je Đuro Đaković izgradio ili pomogao izgraditi, od bolnica, igrališta. Ali nekako se odjednom prestalo cijeniti znanje i vještine naših radnika i inženjere. Našeg stručnjaka za zavarivanje, inženjera, sam susreo kako na tržnici prodaje sadnice paradajza. Pitao sam 'Duško, je li to moguće?', a on veli – 'tako je to' – prepričava Niko Majdandžić, umirovljeni dekan strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu koji je u Đuri počeo raditi krajem 60-ih kao inženjer. Smatra on da postoji rješenje za Đakovića koji bi mogao održavati pokretnu opremu hrvatske vojske, razvijati sustave za natapanje, proizvoditi opremu za reciklažu i zbrinjavanje oprema.

Slavonski Brod, 301019
Oko 500-tinjak radnika Djure Djakovica okupilo se ispred zgrade zupanije. Strajkaju drugi tjedan zbog neisplate placa a od Vlade ocekuju pomoc u pronalazenju rjesenja za financiranje nastavka proizvodnje.
Na fotografiji strajkasi Djure Djakovica.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX
 

- Međutim ako se to svede na jednokratnu pomoć, dobit će plaću, pa opet dva mjeseca raditi, a onda opet ispočetka. Nastavit će se agonija – upozorava Majdandžić.

Da u Đuri Đakoviću itekako ima posla i vrijednosti smatra Ivan Barić, predsjednik štrajkaškog odbora.

-Radnici su žalosni, jadni jer nemaju plaću, drugo što stojimo, a treće, nećete vjerovati, oni bi peti dan štrajka išli raditi. Nisu navikli ne raditi. Nama treba investicija, a plaću ćemo zaraditi. Mi imamo gotove proizvode da sada zaradimo u pet dana 20 milijuna kuna – kaže Barić.

Slavonski Brod, 241019.
Strajk oko 700 radnika 3 tvrtke grupacije Djuro Djakovic, Specijalna vozila, Industrijska postrojenja i Grupa.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX
Ivan Barić, predsjednik štrajkaškog odbora
 

Veli da radnici nemaju alternativu.

- U ovim godinama nismo za otići u Njemačku, ni Austriju ili Italiju. Nemamo alternative, ovo je zadnja linija obrane. Tražimo samo da radimo – zaključuje.

Linker
21. travanj 2021 01:07