Šok iz Kanfanara

Neizvjesna budućnost: Duhanski div razmišlja o napuštanju Hrvatske?

Zna se i zašto su nazadovoljni čelnici BAT-a
Tvornica duhana Rovinj, pogon u Kanfanaru
 Goran Sebelic / CROPIX

Iako se neko vrijeme u kuloarima spominjala takva mogućnost, ipak je kao bomba odjeknula neslužbena informacija da multinacionalna kompanija British American Tobacco (BAT) namjerava ugasiti Tvornicu duhana Rovinj i proizvodnju preseliti iz Kanfanara nedaleko od Rovinja u neku drugu državu. Iz te kompanije su tim povodom samo šturo poručili da “BAT kontinuirano radi na evaluaciji proizvodnih lokacija”, što je diplomatska poruka da se o tome ozbiljno razmišlja.

Prema dostupnim informacijama, čelnici BAT-a nezadovoljni su ukupnim poslovnim okruženjem i uvjetima rada u Hrvatskoj, ali i kontinuiranim povećavanjem trošarina na cigarete. Posljednji su put trošarine na cigarete povećane 1. travnja ove godine, a u BAT-u su, kako smo doznali, do posljednjeg trenutka ulagali nade u to da će Vlada ipak, barem zbog nove krize, odustati od povećanja trošarina.

Porezna presija

Već se tada u neslužbenim razgovorima moglo čuti kako u toj multinacionalki počinju ozbiljno razmišljati o preseljenju proizvodnje u neku drugu državu. Antal Bekefi, tadašnji šef regije Adria u BAT-u, čije je središte u Zagrebu, u intervjuu za Jutarnji list u travnju 2018. izjavio je kako je “politička klima u Hrvatskoj zahtjevna, ali je takva i u regiji”. “Naravno, Vlada bi trebala raditi na stvaranju boljeg okruženja za poslovanje, ali to je posao svih vlada. Ono što je, međutim, vidljivo već iz površnog pregleda, jest to da Hrvatska ima i visoku poreznu presiju na rad, na osobni dohodak, ali i na porez na dodanu vrijednost, na potrošnju. U većini država, pogotovo onih konkurentnih Hrvatskoj, to nije slučaj - ili je visok porez na rad, a manji porez na potrošnju ili je obratno. Pri svemu tome bih naglasio kako je politička stabilnost jako važna jer jamči sigurnost investicija potrebnih kako bi se pokrenulo ili održalo poslovanje”, ustvrdio je tada Bekefi kojeg je na toj poziciji početkom ove godine zamijenio Zvonko Kolobara. No, očito je kako su sve zamjerke na poslovno okruženje i dalje “na snazi” kada je BAT u pitanju, a da je uz to politika stalnog povećanja trošarina navela šefove multinacionalke da zaigraju i na kartu oštrog upozorenja Vladi o mogućem preseljenju proizvodnje iz Hrvatske. Ipak, da nije riječ samo o taktičkim igrama, uvjeravaju nas dobri poznavatelji prilika u toj kompaniji i navode kako će bez jake reakcije Vlade, koja bi donekle olakšala poslovanje duhanske industrije u Hrvatskoj, svoju namjeru doista realizirati u dogledno vrijeme. Štoviše, navode kako su neki procesi u tom smislu već i počeli, iako sindikalni čelnici s kojima smo kontaktirali to demantiraju.

'Netočna informacija'

- Ništa od toga. Ništa se ne događa, i to je netočna informacija - kratko nam je rekao sindikalni povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske u toj tvrtki Branko Korotaj. Na pitanje kako je moguće da se u medijima pojavila takva informacija, a sindikalisti ne znaju ništa, odgovorio je da to neće komentirati.

Malo je rječitiji bio njegov kolega Ivica Blažević, regionalni povjerenik tog sindikata za Istru koji ima ured u Splitu.

- Baš sam na putu za Kanfanar gdje ću se sastati sa sindikalnim povjerenikom zbog te situacije. Naći ću se i s direktorom tvornice, ali dosad nisam imao nikakvih informacija o zatvaranju tvornice. Jedina informacija koju sam dobio jest ta da od toga ne bude ništa - rekao nam je Blažević i dodao da će u petak imati više informacija te kako zna da će menadžment tvrtke demantirati tu informaciju.

Cijelu priču nisu previše htjeli komentirati ni istarski političari.

- Neću komentirati odluku privatne kompanije za koju ni Županija ne zna - poručio nam je istarski župan Fabrizio Radin putem svoje glasnogovornice.

Bez spekulacija

Kanfanarski načelnik Sandro Jurman vjeruje da BAT neće “dignuti sidro”.

- Jasno je da velika multinacionalna kompanija kao što je BAT teži da ima što efikasniju i racionalniju proizvodnju. Tvornica u Kanfanaru spada u red tvornica koje imaju korektan status unutar BAT-a i vidjet ćemo u kojem će se smjeru to kretati. Neću se upuštati u spekulacije, ali sam optimist po pitanju proizvodnje cigareta u Kanfanaru. U kontaktima sam s menadžmentom tvornice i još uvijek, koliko znam, nije situacija takva da će se uskoro dogoditi zatvaranje proizvodnje u Kanfanaru. Ono što je najvažnije u cijeloj priči izvan samog zapošljavanja jest komunalna naknada od 100 tisuća eura godišnje. Nije to najpresudnije za proračun, ali naravno da nije nebitno. Tvornica nam je bitna jer ondje radi dobar dio stanovnika Kanfanara, ali i Rovinja te okolice - zaključio je Jurman.

Bez komentara

Podsjetimo, BAT je prije pet godina od Adris grupe za 505 milijuna eura preuzeo TDR i tvrtke u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice - Istragrafiku, Hrvatske duhane, maloprodajne lance iNovine i Opresu te udio u Tisku. Ugovorom se novi vlasnik obvezao zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja, a tih pet godina, eto, istječe upravo ove godine. Prema javno dostupnim podacima, u posljednjih pet godina investirali su u tvrtku 45 milijuna eura, u 2019. proizvedeno je gotovo 12 milijardi cigareta, što predstavlja povećanje od dvije trećine u odnosu na 2015. kada su preuzeli TDR, a više od 80 posto proizvodnje iz Kanfanara ide u izvoz, i to najviše na tržišta EU. Pritom BAT ima proizvodnju duhana u Podravini i Slavoniji gdje za njih radi više od 500 kooperanata. U TDR-u radi gotovo 600 zaposlenika, a ukupno je u BAT-ovu sustavu u Hrvatskoj zaposleno 1600 ljudi. Jedna od bitnijih stvari u financijskom smislu za Hrvatsku jest to što u državni proračun BAT uplaćuje oko tri milijarde kuna trošarina i poreza. Pokušali smo doći do komentara Vlade i Ministarstva gospodarstva na ovu temu, ali rečeno nam je da se najprije moraju informirati o cijelom slučaju. Do zaključenja ovog broja nismo dobili komentar.

Oko 88 tisuća hrvatskih pušača duhan kupuje ilegalnim kanalima

Podaci o poslovanju Tvornice duhana Rovinj govore da su prihodi kompanije u 2016. iznosili 1,45 milijardi kuna, da bi 2019. godinu zaključili s 971 milijuna kuna prihoda. U 2016. i 2017. imali su gubitak u poslovanju, a u 2018. i 2019. je dobit prešla u pozitivnih, ali mršavih, 41 milijun i 68 milijuna kuna. Jedan od problema u ovom slučaju jest to što, prema istraživanju Ekonomskog instituta, 7,8 posto pušača u Hrvatskoj kupuje duhan ilegalnim kanalima, što je, procjenjuje se, 88.000 pušača. U zemljama regije, pak, taj je postotak još veći i iznosi 11 posto, a kad se sve to zbroji, dolazi se do brojke od više od pola milijuna pušača koji se opskrbljuju na ilegalnom tržištu. Na temelju provedene ankete i prema procjenama Ekonomskog instituta proizlazi da se godišnje izgubi više od 306,7 milijuna eura poreznih prihoda u regiji zapadnog Balkana, a samo u Hrvatskoj godišnje izgubljeni porezni prihodi iznose 120 milijuna eura, pri čemu se čak polovina prihoda gubi zbog prekogranične kupnje duhanskih proizvoda u Srbiji te Bosni i Hercegovini. U deset godina izravni gubici od ukupnih poreza na duhan u Hrvatskoj iznose dva posto BDP-a, procjenjuje Ekonomski institut. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, zahtjev za izravna plaćanja u 2019. za proizvodnju duhana podnijela su 543 gospodarstva. Od 2010. do 2017. prosječne površine pod duhanom bile su oko 5000 hektara, dok je u 2018. godini (prema podacima Statističkog ljetopisa) zabilježen pad površina pod duhanom na 3834 hektara. Prosječan prinos suhog lista tijekom navedenog razdoblja iznosio je oko dvije tone po hektaru, uz vrlo mala variranja između godina. Tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća površine pod duhanom bile su znatno veće i kretale su se oko 17.000 hektara, dok je prinos suhog lista bio od 1 do 1,5 t/ha. Oko 80 posto proizvodnih površina duhana smješteno je u Virovitičko-podravskoj županiji. U Hrvatskoj se uzgajaju dva tipa krupnolisnih duhana, i to svijetla virginia i burley.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:55