Stop kineskim tehnološkim tvrtkama

‘Nećete koristiti američku tehnologiju u vojne svrhe. To što vi gradite je superračunalo‘

Sankcionirane skupine predvode razvoj superračunala u Kini i ključni su igrači za plan Pekinga da Kina u budućnost proizvodi čipove bez oslanjanja na inozemne dobavljače
Joe Biden
 Alex Wong/AFP

Američko ministarstvo trgovine dodalo je na izvoznu 'crnu listu' sedam kineskih tehnoloških kompanija, tvrdeći da grade superračunala za potrebe kineske vojske.

Ministarstvo je na listu uvrstilo Tianjin Phytium Information Technologi, Shanghai High-Performance Integrated Circuit Design Center, Sunway Microelectronics i četiri podružnice Nacionalnog superračunarskog centra, prema priopćenju objavljenom u četvrtak.

Washington tim potezom zabranjuje domaćim tvrtkama izvoz tehnologije tim kineskim grupama bez odgovarajuće dozvole. To je ujedno prvi potez kabineta Joea Bidena kojim se Kini otežava pristup američkoj tehnologiji, primjećuje BBC.

Grupe su uključene u gradnju superračunala koja koriste kineske "vojne snage" i isporučuju program za razvoj oružja za masovno uništavanje, tvrdi američko ministarstvo.

Sankcionirane skupine predvode razvoj superračunala u Kini i ključni su igrači za plan Pekinga da Kina u budućnost proizvodi čipove bez oslanjanja na inozemne dobavljače.

Produljena lista

Američka ministrica trgovine Gina Raimondo najavila je da će Bidenov kabinet upotrijebiti "sve raspoložive ovlasti kako bi Kini onemogućio korištenje američke tehnologije za potporu destabilizacijskim nastojanjima modernizacije vojske".

Kabinet bivšeg predsjednika Donalda Trumpa već je na listu uvrstio desetke kineskih tvrtki, uključujući proizvođača mobitela i opreme za mobilne mreže Huawei, tvrdeći da koriste američku tehnologiju u vojne svrhe.

Iako crna lista zabranjuje američkim tvrtkama pružanje usluga i isporuku proizvoda kineskim firmama, zabrana se ne odnosi na kompanije koje ih proizvode u pogonima izvan SAD-a, poput tajvanskog TSMC-a, vodećeg svjetskog proizvođača poluvodiča, napominje BBC.

Što je superračunalo?

Superračunala imaju znatno višu razinu performansi od računala opće namjene i rade milijarde izračuna u sekundi. Sastoje se od tisuća povezanih procesora i koriste za predviđanja vremenskih i klimatskih trendova, simuliranja nuklearnih testova i farmaceutska istraživanja.

Nužna su i za razvoj najsuvremenijeg oružja, popu hipersoničnih raketa, ističe BBC.

"Kapaciteti superračunala ključni su za razvoj mnogih - možda gotovo svih - vrsta modernog oružja i nacionalnih sigurnosnih sustava, poput nuklearnog i hipersoničnog oružja," istaknula je američka ministrica trgovine.

"Kina neće oklijevati"

SAD se pribojava da bi pristup američkoj tehnologiji pomogao kineskoj vojsci da smanji zaostatak za američkom vojskom, napominje BBC.

Bidenov kabinet trenutno preispituje brojne mjere koje je Trump uveo Kini, uključujući zabranu američkih ulaganja u kineske tvrtke navodno povezane s vojskom.

"Mislite da će Kina oklijevati s ulaganjima u digitalnu infrastrukturu i istraživanje i razvoj? Budite sigurni da neće... Kina i ostatak svijeta zapravo su ispred nas kada su u pitanju ulaganja u budućnost", kazao je Biden u svom govoru u srijedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:35