Sandor Fasimon

Nećemo napustiti Sisak, dat ćemo sve od sebe da zadržimo industrijsku proizvodnju u Kutini

+Za Sisak postoje razne opcije – biogoriva, petrokemijski proizvodi' - rekao je Fasimon
Pogoni Rafinerije nafte Sisak i Sandor Fasimon u krugu
 Darko Tomaš / Marko Todorov / Hanza Media

Predsjednik Uprave INA-e Sandor Fasimon dao je veliki intervjuu za Newsroom N1 televizije u kojem je komentirao prenamjenu rafinerije u Sisku, ulaganja u Rijeku, ali i budućnost proizvodnje u Petrokemiji. Izdvojili smo najzanimljivije dijelove.

Na pitanje što Ina planira za iduću godinu, ali i dalje u budućnost, Fasimon je rekao:

- Povećat ćemo istraživanje i proizvodnju, tražimo nove rezerve i proizvodnju, ali pritom želimo kontrolirati troškove, bilo da je riječ o Hrvatskoj ili inozemstvu. Sudjelovat ćemo u sljedećoj rundi za istražne koncesije sljedeće godine. I želimo zadržati takvo poslovanje u sljedećih 15 godina. Što se tiče maloprodaje, u tom smo pogledu dominantan igrač na hrvatskom tržištu, želimo zadržati tu poziciju, ali i proširiti se na južna tržišta, recimo na Crnu Goru, što je za nas vrlo privlačno tržište. Želimo razvijati i dio poslovanja koji se ne odnosi samo na gorivo, kako bismo odgovorili na potrebe kupaca jer oni ne trebaju samo gorivo, nego i kavu i slično, razvijat ćemo koncept „Fresh Corner“ - kazao je čelnik Ine za N1.

Na pitanja novinara o eventualnom povratku Ine u Siriju, Fasimon nije dao precizni odgovor, već je samo napomenuo da se prvo mora završiti rat da bi se vidjelo što se može učiniti.

Ostaju u Sisku

Upitan koji su najveći izazovi kompanije u Hrvatskoj, rekao je sljedeće:

- Mislim da sada možemo pokrenuti novi investicijski ciklus u rafinerijski dio poslovanja, što znači da taj dio može početi poslovati pozitivno. Za to trebamo investicije u Rijeci, sve procese prerade sirove nafte moramo koncentrirati na jednu lokaciju, u Rijeku, kako bismo imali vrhunsku europsku rafineriju. Naša najveća investicija u Rijeci je u ona u postrojenje za teške ostatke. Želimo početi dobivati povrat na tu investiciju od 2023. Imamo i drugu lokaciju u Sisku i nikad je nećemo napustiti! Smatram da je to vrijedno industrijsko postrojenje. Umjesto prerade sirove nafte koje donosi gubitke, moramo odlučiti kakvu industrijsku proizvodnju tamo želimo, a te odgovore imamo.

Možete li nam dati brojke o investicijama u Rijeku - bilo je sljedeće pitanje.

- Povrat na ulaganje ključna je stvar u cijeloj priči. Od svih svojih investicija očekujemo povrat. I to je vjerojatno krajnji trenutak za to, mislim da rafinerijsko poslovanje dugoročno ne očekuje povoljna budućnost. Moramo se riješiti loživog ulja i mislim da je postrojenje za teške ostatke moguće rješenje. Za to trebamo investiciju od 4 milijarde kuna. Želimo to pokrenuti, konačnu odluku o investiciji mogli bismo donijeti sljedeće godine. Svu preradu moramo smjestiti na jednu lokaciju u Rijeci, a trebamo i povoljno porezno okruženje, prilično sam siguran da je to izvedivo. A ako donesemo konačnu odluku o investiciji, ponavljam riječ je o 4 milijarde kuna, to bi značilo da će nam od 2023. to biti na raspolaganju i očekujemo da bismo mogli dobiti povrat na ulaganje u sljedećih nekoliko godina, što prije, to bolje - rekao je Fasimon pa se opet vratio na Sisak.

- Sisak možemo pretvoriti u industrijski centar, nikada nećemo napustiti Sisak, ondje ćemo proizvoditi bitumen, to će svakako biti logističko čvorište. A i za Sisak postoje razne opcije – biogoriva, petrokemijski proizvodi i tako dalje. Tamo smo svakako najveća tvrtka i ostat ćemo najveća tvrtka.

Posjetio sam rafineriju u Sisku. To je vrijedna industrijska lokacija, uvijek je vrijedno imati industrijsko zemljište. Napravio bih usporedbu ako smijem. Imamo postrojenje u Tiszaújvárosu u Mađarskoj, danas ulažemo više od milijardu eura u petrokemijsku proizvodnju. Sisak možemo pretvoriti u industrijski centar, nikada nećemo napustiti Sisak, ondje ćemo proizvoditi bitumen, to će svakako biti logističko čvorište. A i za Sisak postoje razne opcije – biogoriva, petrokemijski proizvodi i tako dalje, rekao je čelnik Ine.

Žele zadržati proizvodnju u Kutini

O specifičnim rokovima za izmjenu kompleksa u Sisku nije htio govoriti, već je napomenuo da će javnost sljedeće godine ćete biti upoznati s mnogim odlukama. Također je dodao da iduće godine u Sisku neće biti otpuštanja radnika. Štoviše, dodao je da je na duži rok moguće i zapošljavanje novih radnika, ovisno o poslovanju.

Sljedeće pitanje čelniku Ine bilo je o vraćanju u vlasničku strukturu Petrokemije i vezi Kutine i Siska.

- Ne vidim korelaciju između Kutine i Siska. U Kutini imamo novi upravni odbor, kao i novi nadzorni odbor. Razmatramo poslovni plan za sljedeću godinu. Radi se o kriznom upravljanju, oko toga moramo biti jasni. Vlasnici smo 54% zajedno s našim partnerom PPD-om. Dat ćemo sve od sebe da zadržimo industrijsku proizvodnju u Kutini - rekao je Fasimon pa na potpitanje novinara rekao da kutinski div može postati profitabilan u srednjem roku, ali prvo se mora provesti krizno upravljanje.

Na kraju je novinar pitao Fasimona da li MOL-ovo povlačenje tužbe u Washingtonu i jučerašnja izjava premijera Plenkovića, koji je rekao da se u budućnosti nada konstruktivnom dijalogu između najvećih dioničara, mijenjaju nešto za kompaniju.

- Kao što sam već rekao, ovo je jasan poslovni slučaj. To je u svakom slučaju dobro. Za tvrtku, za dioničare, jer stvaramo vrijednost za dioničare. Želim otvoren i konstruktivan dijalog između dijaloga jer nam to može samo pomoći - zaključio je Fasimon za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:06