Karin Kneissl poručila

'Ne treba politizirati Sjeverni tok 2. Treba ga prepustiti tvrtkama, a ne političarima'

Sjeverni tok je projekt polaganja dviju plinovodnih cijevi dnom Baltika, s početnom točkom u Rusiji, a završnom u Njemačkoj,
Gradnja plinovoda Sjeverni tok
 Profimedia, Alamy

Bivša austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl izjavila je u petak za rusku agenciju Ria da je plinovod Sjeverni tok 2 komercijalni projekt koji ne treba previše politizirati.

Ona je prokomentirala izjavu buduće predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da Sjeverni tok 2 predstavlja prijetnju prevelike ovisnosti EU-a o energetskim resursima iz Rusije.

"Da, znam za to, no Sjevernim tokom 2 bave se kompanije. To nije projekt Europske komisije, u njega su investirali poduzetnici", rekla je bivša austrijska ministrica vanjskih poslova.

"Projekt je gotovo završen. Nitko ne gradi plinovod kako bi ugrozio druge. On je suočen s istim prigovorima koji su se pojavili između 2005. i 2010. godine, kada su svoje rezerve izražavali Danska, Poljska i baltičke zemlje, pa su ti problemi riješeni. Nadam se da će riješene biti i sadašnje poteškoće. Svi bi trebali biti zainteresirani za to da se poduzetnički projekt ne politizira", rekla je Kneissl.

Sjeverni tok je projekt polaganja dviju plinovodnih cijevi dnom Baltika, s početnom točkom u Rusiji, a završnom u Njemačkoj, ukupnog kapaciteta 55 milijardi prostornih metara plina godišnje. Završetak gradnje planiran je krajem ove godine. Njegova trasa proteže se kroz teritorijalne vode ili isključive gospodarske zone Rusije, Finske, Švedske, Danske, i Njemačke. Dozvolu za polaganje cijevi kroz područje svoje jurisdikcije nije dala još samo Danska.

Protiv Sjevernog toka 2 aktivno istupa Ukrajina, koja se boji gubitka prihoda od tranzita ruskog plina prema Europi, te niz europskih zemalja među kojima su Poljska, Latvija i Litva, kao i SAD koji upozorava na opasnost prevelike ovisnosti Europe o ruskom plinu, no komentatori spominju i američki interes za izvozom svoga ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Europu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:44