UGP

‘Ne stižemo sve, pa s kupcima izvana pregovaramo o kraćoj odgodi isporuke‘

Udruga Glas poduzetnika prikupila više od 3100 donacija i naručila prijeko potrebne kontejnere s ugrađenim grijalicama od tvrtke Jedinstvo u Krapini za stradale na Banovini
 Darko Tomas/Cropix

Paralelno s donacijama za pomoć stanovnicima područja pogođenih potresom koji je otvorila Vlada (do jučer je prikupljeno 59 milijuna kuna) i Crveni križ (uplaćeno više od 35 milijuna kuna) pristižu i donacije raznim udrugama, a ona poduzetnička objavila je da je u nekoliko dana prikupila za Sisačko-moslavačku županiju više od dva milijuna kuna. Riječ je o udruzi Glas poduzetnika koja okuplja male i srednje poduzetnike te obrtnike, a nakon obilaska Siska, Petrinje, Gline i Majura dogovorili su s tamošnjim lokalnim čelnicima, gradonačelnicima i načelnicima općina isporuku 20 stambenih kontejnera hrvatske proizvodnje građanima čije su kuće uništene u potresu.

Kontejneri s ugrađenim grijalicama od 2 kW odmah su i naručeni uz uplatu avansa krapinske kompanije Jedinstvo, kažu, a cijena jednog kontejnera s grijalicom, dostavom na lokaciju i PDV-om je 38.470 kuna, precizirali su.

Ovaj tjedan

Kako nam potvrđuje Dražen Oreščanin, direktor udruge i suosnivač tvrtke Poslovna inteligencija, dio kontejnera bit će isporučen stradalima već ovaj tjedan, a dio idući, dok će trgovačka kuća Emmezeta donirati unutarnju opremu za deset kontejnera.

Jedan dio kontejnera će uzeti, napomenuo je, s dodatno ugrađenom kupaonicom za mjesta gdje postoji vodovod i kanalizacija.

U pitanju je više od 3100 donacija poduzetnika, a kako kažu, izvod transakcija iz banke bio je dokument na 115 stranica. U taj fond 30.000 kuna donirala je i Udruga nezavisnih izvoznika softvera CISEx, a dodatnih 105.000 kuna donirale su njihove članice direktno, objavili su iz te udruge.

Josip Mihalić, predsjednik Uprave Jedinstva, tvrtke koja je uz Tehnix najveći proizvođač kontejnera u Hrvatskoj, kaže nam da je UGP samo jedna od udruga koja je od njih ovih dana naručila kontejnere, a najveći naručitelj trenutačno je Ministarstvo gospodarstva koje je za državne robne zalihe u ponedjeljak naručilo 100 komada, što će sve isporučiti u roku dva tjedna. Ti su kontejneri veličine šest metara sa 2,5 metra, a bez dodatne opreme stoje 29.000 kuna (bez PDV-a). Budući da su im kapaciteti popunjeni i ne stižu proizvoditi onoliko koliko ih trenutačno treba u Hrvatskoj zbog potresa, Mihalić kaže da pregovaraju s inozemnim kupcima o tome da se te isporuke malo odgode, a ljudi uglavnom imaju za to razumijevanja.

- Imamo sada gotove kontejnere za Švicarsku koje ćemo prenamijeniti za domaće naručitelje - dodaje. Inače, mogu "izbaciti" iz pogona 200 kontejnera tjedno ako proizvode istu vrstu.

Glavno tržište Njemačka

Jedinstvo ima 900 radnika, u proizvodnji, prijevozu i montaži kontejnera, a izvoz im čini oko 60 posto prihoda koji se godišnje kreće oko 500 milijuna kuna, pri čemu je glavno tržište Njemačka. I Jedinstvo priprema donaciju, kaže Mihalić, u iznosu pola milijuna kuna u kontejnerima, hrani i sanitarnim potrepštinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:48