Zatvorili 260 trgovina

Ne mazi korona ni Švicarce! Najpoznatiji proizvođač satova prvi put u povijesti u gubitku

Prihodi grupe potonuli su za 43,4 posto u usporedbi s prvim polugodištem prošle godine, na 2,2 milijarde franaka
Swatch satovi
 FABRICE COFFRINI / AFP

Švicarski proizvođač satova Swatch u prvoj je polovini godine zbog pandemije Covida 19 smanjio broj zaposlenih u svijetu za 6,5 posto i trajno zatvorio 260 trgovina, zaključivši prvi puta u povijesti šestomjesečno razdoblje s gubitkom.

Neto gubitak u prvih šest ovogodišnjih mjeseci iznosio je 308 milijuna švicarskih franaka (327 milijuna dolara), objavila je u utorak švicarska kompanija. U istom razdoblju prošle godine poslovali su s dobiti od 415 milijuna franaka.

Neto prihodi Grupe Swatch od prodaje brendova satova, poput Omege, Longinesa i Tissota, potonuli su za 43,4 posto u usporedbi s prvim polugodištem prošle godine, na 2,2 milijarde franaka, pokazalo je poslovno izvješće.

Uslijed mjera karantene uvedenih kako bi se suzbila zaraza privremeno je bilo zatvoreno čak 80 posto Swatchevih trgovina. Zatvorene trgovine i smanjena proizvodnja u Švicarskoj rezultirali su operativnim gubitkom od 327 milijuna franaka u prvih šest ovogodišnjih mjeseci, objavila je kompanija.

U takvim je okolnostima Swatch u prvoj polovini godine trajno zatvorio 260 trgovina i smanjio broj zaposlenih za oko 2.300, na 33.700, navodi se u izvješću. U tvrtki očekuju da će ovu godinu ipak zaključiti s operativnom dobiti.

"Uprava kompanije uvjerena je da će se situacija s prihodima i dobiti u idućim mjesecima brzo poboljšati, paralelno daljnjem ublažavanju mjera suzbijanja Covida-19 u svijetu”, objavila je kompanija.

Njihovo izvješće tako pokazuje dvoznamenkasti rast prihoda na ključnom kineskom tržištu u svibnju i lipnju u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:12