POJEFTINJENJE

Naznake pomaka u pregovorima Rusije i Ukrajine spustile cijene nafte ispod 106 dolara

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 6,41 dolar nižoj cijeni, od 99,55 dolara.

Ilustracija

 Darko Tomaš/cropix

Cijene nafte pale su u utorak ispod 106 dolara pod utjecajem naznaka pomaka u pregovorima Rusije i Ukrajine koji bi mogli ublažiti probleme u opskrbi ruskom naftom i slabije kineske potražnje u uvjetima postroženih mjera suzbijanja covida 19.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 6,51 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 105,97 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 8,17 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 6,41 dolar nižoj cijeni, od 99,55 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 7,94 dolara.

Trgovce su jučer zabrinule stroge mjere suzbijanja covida 19 u Šangaju, koje su pogodile potražnju za gorivom u Kini, najvećem svjetskom uvozniku.

Na Šangaj otpada oko četiri posto kineske potrošnje nafte, objasnili su analitičari ANZ Researcha.

Ograničenja su u toj mjeri smanjila potrošnju transportnih goriva u Kini da neke neovisne rafinerije pokušavaju preprodati naftu koja bi im trebala biti isporučena u iduća dva mjeseca, rekli su trgovci i analitičari.

U jutarnjoj trgovini cijene su pak porasle za dva dolara jer je kazahstanska opskrba još uvijek znatno smanjena.

Kazahstan bi na mjesec dana mogao izgubiti najmanje petinu naftne proizvodnje zbog oštećenih pristaništa koja se koriste za izvoz nafte Kaspijskog konzorcija za cjevovode (CDC), priopćilo je ministarstvo energetike.

Tokom dana pozornost se preusmjerila na sastanak ukrajinskih i ruskih pregovarača u Turskoj, prvi licem u lice u gotovo tri tjedna. Glavni ruski pregovarač rekao je da su razgovori bili "konstruktivni”.

Ukrajina je predložila da u zamjenu za sigurnosna jamstva usvoji status neutralne zemlje, što bi značilo da neće pristupati vojnim savezima niti biti domaćin vojnim bazama, rekli su ukrajinski pregovarači.

"Cijene nafte ponovno su pod pritiskom zbog očekivanja koja prate mirovne pregovore Ukrajine i Rusije, što bi moglo dovesti do ublažavanja sankcija”, rekao je direktor istraživanja u Nissan Securitiesu Hiroyuki Kikukawa.

Sankcije uvedene Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu poremetile su opskrbu naftom, što je potaknulo snažan rast cijena, podsjeća Reuters.

Analitičari će u takvim uvjetima pozorno pratiti ovotjedni sastanak Organizacije zemalja-proizvođača nafte (OPEC) i njezinih saveznika koji bi trebali razmotriti proizvodnu politiku u svibnju.

Očekuje se da će OPEC+ potvrditi tek skromno povećanje proizvodnje, unatoč rastu cijena zbog ukrajinske krize i pozivima SAD-a i drugih potrošača da na tržište izbacuju puno više barela.

Ministri energetike Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ključnih članica OPEC+, rekli su da se skupina proizvođača ne bi trebala baviti politikom, otklonivši pritisak da poduzmu mjere protiv Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu.

OPEC je danas odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu stajao 113,39 dolara, što znači da je pojeftinio za 2,6 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 11:16