'Crta razgraničenja'

'Navikli smo na kazne kao tovari na batine': Ribari Slovencima dužni više od milijun eura

Rekorderi u dostavljenim kaznama su supružnici - partneri u ribarenju Franka i Diego Makovac. Oni su, tvrde Slovenci, proveli najviše radnih dana u ribarenju u "zabranjenim vodama"
Diego Makovac
 Goran Sebelic / CROPIX

Ukupno više od milijun eura kazni, u nepune dvije godine, dobilo je 20-ak savudrijskih ribara na račun tzv. prelaska "crte razgraničenja" u Savudrijskoj vali! Naime, od kad su Slovenci počeli na kućne adrese slati prekršajne kazne zbog nedozvoljenog prelaska "slovenske granice" u Savudrijskoj vali, dvadesetorica naših ribara skupila su preko dvije tisuće kazni.

Rekorderi u dostavljenim kaznama su supružnici - partneri u ribarenju Franka i Diego Makovac. Oni su, tvrde Slovenci, proveli najviše radnih dana u ribarenju u "zabranjenim vodama", a presude i kazne su već odavana prestali zbrajati.

- Ma sada ih imamo jušto punu kariolu, što spisa, rješenja, žalbi, odvjetničkih troškova, sudskih troškova, pravomoćnih presuda... Samo u prošloj godini dostavljeno nam je oko 400 kazni, a uzmemo li u obzir da je za svaki prekršaj utvrđena prosječna kazna u visini od 500 eura, samo nas dvoje smo dužni Republici Sloveniji oko 200 tisuća eura u 2018. godini. Za ovu godinu bi dug trebao biti još veći", kazuje Glasu Istre Franka. Pomalo je rezignirana jer su im prekršajne kazne i platni nalozi postali neka uobičajena praksa.

Savudrija, 080118.
Diego Makovac sa suprugom Frankom ribari u Savudrijskoj vali a sve uz pratnju Slovenske i Hrvatske policije. Radnje u tom dijelu mora nadgledala je i slovenska inspekcija. Ribar je dizao i polagao mreze listarice za izlov ribe list (svoja).
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

- Ma već smo se navikli na te koverte kao tovari na batine, nadovezuje se Diego. Konstatira da su on i supruga dosljedni u prihvaćanju stava hrvatskog Sabora o tome gdje prolazi crta razgraničenja između dvije države u Savudrijskoj vali i stalno su u vezi s ministarstvima poljoprivrede i pravosuđa, s kojima se konzultiraju kako se ophoditi u novim okolnostima.

- Valja naglasiti da nam je ovih dana pristiglo neko rješenje našeg opunomoćenog odvjetnika u Sloveniji Mihe Kozinca iz Ljubljane gdje je navodno, koliko sam iščitavajući slovenski tekst razumio, Vrhovni sud Slovenije odbio sve naše žalbe i nemamo ih više pravo podnositi, pa bismo mogli završiti na sudu za ljudska prava u Strasbourgu, kaže Makovac. Dodaje da kuverte odmah predaju u Policijsku postaju Umag, kao što je dogovoreno s Vladom RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:36