Aleksandar Gospic/HTZ
NAUTIKA

Nautičari od travnja turističku pristojbu plaćaju isključivo online

Nautičari koji su vlasnici plovila koje nije plovni objekt nautičkog turizma ne mogu to više napraviti u prostorijama lučkih kapetanija i ispostava
Piše: Jozo VrdoljakObjavljeno: 15. travanj 2021. 13:01

Prema novoj odluci i dogovoru Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, naplata turističke pristojbe u nautici moguća je jedino i isključivo putem online portala nautika.evisitor.hr. Sukladno navedenome, nautičari koji su vlasnici plovila koje nije plovni objekt nautičkog turizma ne mogu to više napraviti u prostorijama lučkih kapetanija i ispostava. Portal nautika.evisitor.hr podržava plaćanja putem svih najpoznatijih svjetskih kartičnih brendova, a nakon izvršenog plaćanja turističke pristojbe nautičar će dobiti potvrdu na svoju email adresu koju mora čuvati tijekom cijelog boravka na plovilu. Sukladno Zakonu o turističkoj pristojbi nautičari boravišnu pristojbu mogu platiti prema duljini plovila, a od 2020. godine i prema broju osoba, odnosno broju noćenja.

„Riječ je o portalu kojeg smo pokrenuli prošle godine u srpnju i koji je odlično prihvaćen među nautičarima. Osim hrvatskog, portal je dostupan na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a u pripremi su i prijevodi na ostale jezike s fokusom na tržišta koja generiraju najznačajniji broj nautičkih gostiju“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, naglasivši kako je online naplata turističke pristojbe u nautici dodatni korak u pozicioniranju Hrvatske kao sigurne turističke destinacije koja svojim gostima jamči kvalitetnu i sigurnu uslugu što je iznimno važno u okolnostima globalne pandemije.

Za osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma se nije promijenio način organizacije naplate te turističku pristojbu plaćaju pravnoj ili fizičkoj osobi s kojom su ugovorile pružanje usluga na plovnom objektu. Za potrebe informiranja turista o novom načinu plaćanja turističke pristojbe kreirani su i posebni promotivni materijali koji sadrže upute za korištenje portala te koji su dostupni na devet jezika, odnosno na engleskom, njemačkom, talijanskom, slovenskom, mađarskom, češkom, nizozemskom, francuskom i poljskom jeziku.

Linker
22. travanj 2021 23:07