zabrinjavajuće istraživanje

Nastavi li se pad prihoda uzrokovan pandemijom, više od polovice hrvatskih poduzetnika očekuje bankrot!

Strah ispitanih poduzetnika od odgode poslovnih investicija u Hrvatskoj dvostruko je veći od europskog prosjeka
 Tom Dubravec/Cropix

Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika (CROMA), Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), i konzultantska kuća Best Advisory tijekom mjeseca studenog i prosinca ove godine su proveli istraživanje utjecaja pandemije na mikro, male i srednje poduzetnike u Hrvatskoj.

Glavni zaključci istraživanja pokazuju da skoro svi ispitani poduzetnici vjeruju da je hrvatsko gospodarstvo slabo, a da pandemija ima golem utjecaj na smanjenje prihoda gotovo polovice poduzetnika u Hrvatskoj. U razdoblju krize uzrokovane Covidom-19 najviše poduzeća problema je imalo s financiranjem plaća zaposlenika, njih čak 43 posto, a strah ispitanih poduzetnika od odgode poslovnih investicija u Hrvatskoj dvostruko je veći od europskog prosjeka.

Nadalje, zabrinjavajuće je da svaki četvrti hrvatski poduzetnik očekuje stečaj ako se kriza nastavi, a njih polovica ako im se prihodi smanje 10-30 posto. Situacija bi bila značajno teža bez vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta u krizi, kako u Hrvatskoj tako i u Europi, ali uz rastući optimizam nakon najave cjepiva protiv Covid-19 velik broj poduzetnika vjeruje da neće morati otpuštati radnike.

Istraživanje se temelji na prikupljenim odgovorima 266 zainteresiranih poduzetnika dobivenih putem ankete i njenoj usporedbi s rezultatima usporedive ankete 2200 poduzetnika iz pet država Europske unije nedavno objavljene od konzultantske kuće McKinsey&Co. Cijeli izvještaj ankete možete pronaći OVDJE.

Najslabiji su i najpogođeniji

Tihomir Premužak, predsjednik HUM-CROMA, istaknuo je važnost rezultata istraživanja za daljnje korake u boljem upravljanju pandemijom.

- Rezultati ankete potvrđuju moje viđenje da će, nažalost, jedan dio gospodarstva pokleknuti uslijed problema nastalih epidemijom korona virusa. Kao i u životu, najslabiji su i najpogođeniji – to je surova činjenica. S obzirom na to da radim u velikoj firmi preko 20 godina, a devet sam joj na čelu, uvijek ističem važnost najjačeg dijela hrvatskog gospodarstva, velikim dijelom izvozno orijentiranog. Naime, zdrave i velike firme povući će i srednje i male; obrnuto je nemoguće. Stoga, apeliram na Vladu RH da u tom smislu bude mudra, odnosno da osim palijativnih mjera subvencioniranja MSP dodatno stimulira onaj dio gospodarstva koji može „povući slabe“ iz teške situacije tj. stvoriti poslove i radna mjesta za razne segmente proizvodnje i usluga srednjeg i malog gospodarstva. Zato je u kontekstu rasprave o strategiji održivog razvoja RH 2020-2030 neophodno što prije pokrenuti procese strukturnih reformi, a HUM-CROMA i ostale strukovne asocijacije spremne su tom procesu dati svoj konstruktivni prilog - smatra Premužak.

- Mikro, mali i srednji poduzetnici čine 99% svih poslovnih subjekata, zapošljavaju 72% radne snage, i stvaraju oko 58% ukupne dodane vrijednosti. U ovoj iznimno složenoj i neizvjesnoj situaciji, mikro, mali i srednji poduzetnici dio su društva koji je najviše izložen egzistencijalnom riziku. Deseci tisuća radnih mjesta su ugrožena. Stoga je potrebno kontinuirano prikupljati informacije izravno od poduzetnika i sukladno situaciji osmišljavati i poduzimati sve mjere – na razini tvrtke, sektora, i Vlade – kojima se umanjuju negativni učinci pandemije. Svaka tvrtka ovo razdoblje smanjene gospodarske aktivnosti može iskoristiti za transformaciju poslovanja i prilagodbu svog poslovnog sustava te pripremu za vrijeme poslije krize - rekao je povodom objave rezultata ankete Vedran Antoljak, partner u tvrtki Best Advisory.

- Rezultati ankete nisu iznenađujući, oni ukazuju na sve ono što HUP već neko vrijeme govori, a to je da se situacija s pandemijskom krizom ozbiljno odrazila na hrvatsko gospodarstvo. Važno je da se u narednom periodu nastavi s mjerama pomoći koje su i sada na snazi te da se otvore i nove mogućnosti kompenzacije svih onih poduzetnika kojima nije zatvoreno poslovanje, ali im je ograničen rad odlukama Stožera civilne zaštite. Podsjetimo se svi jedne činjenice - propast tvrtki, posebno malih i srednjih koje su trenutno jako izložene, dovodi i do ugroze brojnih radnih mjesta. Na svima nama je da taj crni scenarij pokušamo spriječiti - zaključuje glavni direktor HUP-a Damir Zorić povodom objave rezultata istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:59