Čudo u Slavoniji

Naselje sa 152 kuće raste na mjestu bivšeg deponija i kampa za prognanike

Cilj je obiteljima omogućiti kupnju kuće za maksimalno 500 eura po kvadratu
Novo naselje u Blaca u Rokovcima
 Concept d.o.o. za projektiranje i inženjering

U vrijeme Domovinskog rata prognanično naselje Blaca u Rokovcima nedaleko od Vinkovaca bilo je dom za oko 2000 ljudi prognanih iz njihovih okupiranih domova u istočnoj Hrvatskoj, a ostvari li se plan čelnika Općine Andrijaševci, Blaca bi za četiri godine mogla postati moderno tipsko obiteljsko stambeno naselje sa 152 kuće i dodatnim sadržajima.

Bio bi to nevjerojatan preobražaj. I premda naoko takva zamisao djeluje pomalo utopistički, dosadašnji rezultati ove Općine u povlačenju novca iz EU i realizaciji infrastrukturnih projekata daju im za pravo biti optimistični i u ovom slučaju. Naravno, riječ je o projektu koji Općina ne može realizirati bez pomoći Zagreba i Bruxellesa.

- Od trenutka kad smo od države tražili da nam preda u vlasništvo prostor Blace imali smo plan za stambeno naselje. Nakon prijenosa vlasništva naručili smo idejni projekt i krećemo s realizacijom, uvjereni u uspjeh - uvjeravaju nas Damir Dekanić, HDZ-ov načelnik Općine, sada već u drugom mandatu, i njegov zamjenik Ante Rajković.

Blaca je godinama nakon odlaska prognanika bila divlje odlagalište, koje Općina nije mogla sama držati pod kontrolom jer nije bila njegov vlasnik. Bilo je to ruglo na ulazu u Rokovce, zdravstveni i estetski problem za Općinu s nešto više od 4000 stanovnika koja se sastoji od mjesta Rokovci i Andrijaševci, koja nose imena svojih svetaca zaštitnika i koje dijeli samo Bosut.

Concept d.o.o. za projektiranje i inženjering
Novo naselje u Blaca u Rokovcima

Zajednica

Sve ostalo ih spaja i oni zapravo funkcioniraju kao jedno mjesto, sa zajedničkom školom, vrtićem, nogometnim klubom, KUD-om... Nitko danas ne zna zašto se općina zove po Andrijaševcima iako joj je sjedište u Rokovcima i iako su svi načelnici, pa i sadašnji, bili iz Rokovaca (zamjenik je iz Andrijaševaca, op. p.). No, nije im to ni bitno. Važno im je da zajednički prosperiraju, a formiranje novog naselja bio bi dodatni korak u afirmaciji ta dva naselja udaljena od Vinkovaca samo 5 kilometara. No, kako to planiraju izvesti?

- Općina će za početak parcelizirati to područje i projektirati vodovod, odvodnju, struju... Paralelno s time javit ćemo se svim resornim ministarstvima i tražiti rješenje. Znamo da država već potiče stanogradnju preko APN-a kroz nekoliko modela, da se građanima daje i građevinski materijal, ali mi želimo otići korak dalje. Cilj je doći do modela da obiteljima omogućimo kupnju kuće za maksimalno 500 eura po kvadratu, što je više nego dvostruko jeftinije od cijene kvadrata novogradnje u Vinkovcima i vjerujemo da bi to privuklo brojne mlade obitelji u naše novo naselje, koje zbog raznih razloga možda još žive s roditeljima ili u podstanarstvu - rekao je Dekanić, a Rajković je dodao da puno nade polažu i u činjenicu da je Europska komisija u novom programskom razdoblju stavila naglasak na demografiju.

Concept d.o.o. za projektiranje i inženjering
Izgled novog naselja u Blaca u Rokovcima

Dva modela

- Konačno, naša Dubravka Šuica potpredsjednica je EK upravo za to područje i vjerujemo da će se i u fondovima EU otvoriti programi za ovakve projekte, a mi to moramo dočekati spremni - istaknuo je Rajković.

Novo naselje imalo bi 152 stambene jedinice po dva modela. U jednome bi to bile samostalne kuće od 100 četvornih metara na placu od 800 kvadrata, a u drugome dvodomke engleskog tipa gradnje s nešto manjom kvadraturom.

- Razmišljali smo i o tome da darujemo zemljišta mladim obiteljima, no to bi dovelo do različitog tempa izvođenja, različitih izvođača, kvalitete radova..., a to želimo izbjeći. Naš je cilj da uz pomoć države i preko fondova EU skupimo novac i da se sve kuće grade u isto vrijeme te da ih onda prodajemo građanima - rekao je Dekanić, dodavši da bi naselje imalo i dodatne sadržaje - trg, sportsku dvoranu i vanjske terene te bazen. Načelnik je svjestan i kritika prema ovakvom projektu.

Concept d.o.o. za projektiranje i inženjering
Novo naselje u Blaca u Rokovcima

- Neki ističu da i u našim mjestima ima napuštenih kuća. Istina, ima ih, ali u takvom stanju da nitko u njima ne želi živjeti, a pogotovo ih ne želi obnavljati, jer to ispadne skuplje nego da se gradi novo. Zatim kažu da nema radnih mjesta. Ima problema, ali kod nas radi jaka udruga proizvođača šparoga, vjerujem da će uskoro naša pilana u stečaju koja može zaposliti više od 100 radnika dobiti novog vlasnika, pa se i tu otvaraju nove perspektive. Konačno, u blizini smo Vinkovaca, a ni Osijek nam nije daleko - poručio je načelnik.

Povukli 40 milijuna kuna iz fondova

Dekanić ističe kako želi da Rokovci i Andrijaševci imaju sve prednosti kakve imaju urbane cjeline. Zato su od 2013., kad su preuzeli vlast, realizirali brojne velike projekte ukupne vrijednosti 48 milijuna kuna, od čega 40 milijuna iz fondova EU, odnosno s državne razine, pa tako imaju novi vrtić u preuređenoj staroj zgradi čitaonice, društveni domi, novosagrađeni sportski centar Frankopan sa svlačionicama, teretanom i saunom, a uskoro će dobiti i trenažni bazen te sobe za smještaj. Obnovili su ribički i lovački dom, sagradili i osvijetlili biciklističku stazu prema Vinkovcima. Priprema se i gradnja središnjeg trga te visećeg pješačkog mosta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 20:35