'Uopće ih nema'

Naše susjede očekuje sumorna turistička sezona unatoč otvaranju granica

"Nije da ne vidimo znatan broj turista, nego ih uopće nema", rekla je predsjednica udruženja Federturisma
 Anadolu Agency via AFP

Turisti se ne vraćaju u Italiju unatoč ponovnom otvaranju granica u Europi, požalila se nacionalna čelnica turističke industrije Marina lalli, koja očekuje sumornu turističku sezonu.

Europskim posjetiteljima dopušten je ulazak u Italiju od 3. lipnja kada su ukinuta ograničenja putovanja, do tada nametnuta zbog pandemije koronavirusa, no to je ostalo gotovo bez učinka.

"Nije da ne vidimo znatan broj turista, nego ih uopće nema", rekla je Lalli, predsjednica udruženja Federturisma.

"Govorim o talijanskim turistima, ali posebno o stranim", rekla je Lalli predviđajući da se međunarodni posjetitelji neće vratiti "barem do razdoblja od rujna do listopada".

Novina La Repubblica prenijela je istraživanje talijanske turističke zajednice ENIT predviđajući 55-postotni pad turističkih dolazaka ove godine, dok taj postotak raste na 88 u turističkim središtima poput Venecije.

Otprilike 30 posto venecijanskih hotela je zatvoreno, a oni koji su otvoreni imaju manje od pola popunjenih kapaciteta, kazala je venecijanska povjerenica za turizam Paola Mar.

Lalli je kazala kako od nekolicine međunarodnih turista koji su stigli u Italiju, mnogi dolaze iz Austrije i Njemačke, obično autom, jer su letovi i dalje ograničeni.

Također je kazala da je zabrinuta najavama po kojima bi EU mogao produžiti zabranu posjetiteljima iz SAD-a nakon 1. srpnja, zbog neuspjeha te države u obuzdavanju širenja koronavirusa.

Američki turisti ključni su za Italiju, jer su skloni više potrošiti i posebno zaljubljeni u talijanski način života, pa bi njihov gubitak bio poražavajući, rekla je Lalli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:51