Pauza, Restart

Naša najveća turistička tvrtka otvara objekte: U sezonu idu s novim uslugama i inovacijama

U proteklih 90 dana fokus Valamara bio je na upravljanju krizom uzrokovanom COVID-19 epidemijom
Istra Premium Camping Resort
 Valamar

Valamar Riviera, najveće turističko poduzeće u Hrvatskoj, započelo je s otvaranjem turističkih objekata 22. svibnja.

Otvorili su prvo Lanterna Premium Camping Resort u Poreču i restoran La Pentola u Rapcu. Do kraja svibnja otvoriti će se ostalih dvanaest Valamar kampova u Istri i na Kvarneru: Solaris Camping Resort, Orsera Camping Resort, Brioni Sunny Camping, Marina Camping Resort, Tunarica Sunny Camping, Krk Premium Camping Resort, Ježevac Premium Camping Resort, Baška Beach Camping Resort, Bunculuka Camping Resort, Škrila Sunny Camping, Padova Premium Camping Resort i San Marino Camping Resort.

Otvaranje Istra Premium Camping Resorta planirano je 15.6. nakon što se završe investicije, dok se hoteli i ljetovališta planiraju postupno otvarati tokom lipnja kada se očekuje daljnje otvaranje granica i normalizacija putovanja iz ključnih emitivnih tržišta.

Otvaranje smještajnih objekta u Valamaru nadovezuje se na plan otvaranja turističke sezone u Hrvatskoj i olakšani režim prelaska granica tijekom svibnja i lipnja za Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Češku, Slovačku, Njemačku i Poljsku koje čine gotovo 60% emitivnih tržišta Hrvatske. Iza toga, moguće je otvaranje turizma i za ostala tržišta.

U proteklih 90 dana fokus Valamara bio je na upravljanju krizom uzrokovanom COVID-19 epidemijom. Uspješno je „pauzirano“ poslovanje, očuvana su sva radna mjesta te se poduzeće paralelno pripremalo za „restart“ pri čemu su prioriteti bili osigurati likvidnost do normalizacije poslovanja u 2021. godini, modificirati proizvode i usluge s ciljem povećanja sigurnosti gostiju te ubrzati projekte digitalizacije.

Očuvana sva radna mjesta

Program za zaposlenike “Pauza, Restart” primjenjuje se od 15. ožujka uz podršku socijalnih partnera i Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta. Za vrijeme Pauze svim djelatnicima koji ne rade, uključujući menadžment, sezonce i stalne sezonce, osigurana je naknada za čekanje na posao u iznosu od minimalno 60% redovne plaće, ali ne manje od 4.250 kuna neto. Dijelu menadžmenta koji radi umanjena je plaća do 30% sve dok se svi djelatnici ne vrate na posao, dok se ostalim djelatnicima koji rade isplaćuje puna plaća. Uslijed nemogućnosti poslovanja, više od 2.500 djelatnika Valamara, odnosno 85% trenutno zaposlenih od ožujka je „na pauzi“, za što za sada trošak zajednički snose dioničari i država koja subvencionira naknadu za čekanje na posao. Otvaranjem hotela i kampova na posao se planira vratiti dio djelatnika dok će veliki dio zaposlenika i dalje biti „na čekanju za posao“ tokom lipnja. Daljnje zapošljavanje ovisit će o mogućnostima putovanja i razini potražnje za hrvatskim turizmom.

Osiguranje likvidnosti do 2021. godine

Uz očuvanje radnih mjesta, prioritet Valamara je bio osigurati dovoljno likvidnosti do 2021. godine kada se očekuje normalizacija poslovanja. U ožujku je opozvana odluka o isplati dividende za 2019. godinu, te su se članovi Nadzornog odbora odrekli svojih naknada. Također, uvedene su politike i mehanizmi sporazumne odgode plaćanja na 6 do 12 mjeseci prema ostalim dionicima, uključujući partnere u prodaji, dobavljače, izvođače radova, banke i ostale, a sve sa ciljem uravnoteženog pristupa upravljanju krizom i postizanja održivosti poslovanja u kriznom periodu.

Krajem ožujka, Valamar je slijedeći preporuke za rad tijekom epidemije pauzirao gradilišta te je, kao mjera povećanja likvidnosti, 200 milijuna kuna investicija predviđenih za sezonu 2020. odgođeno za 2021. godinu.

Inovacije i pripreme za sezonu 2020

U posljednjih 60 dana Valamar je modificirao svoje proizvode i akcelerirao razvoj projekata digitalizacije kako bi unaprijedio usluge za turističku sezonu 2020. U 2020. godini smještajni kapaciteti hotela, ljetovališta i kampova umanjiti će se za 20% kako bi se osiguralo još više prostora gostima u restoranima, na recepciji, bazenima, na plaži i u ostalim zajedničkim sadržajima. Ključne inovacije koje će biti implementirane kod otvaranja objekta su „V Health&Safety“ program sigurnosti boravka gostiju, „CleanSpace 100% privacy“ pojačani sustav čišćenja soba i mobilnih kućica, „Valfresco Direkt“ usluga online kupovine i dostave hrane u smještajnu jedinicu, „Online recepcija“ te hotelski koncept „Bed & Brunch“.

V Health&Safety je sveobuhvatan program zdravstvenih, sigurnosnih i ekoloških standarda, te unaprijeđenih protokola čišćenja kojima je cilj dodatno pojačati standarde higijene koje Valamar primjenjuje u svojim objektima. V Health&Safety protokoli usklađeni su sa sigurnosnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i relevantnim standardima i certifikatima kao što su HACCP i ISO standardi. Svaki smještajni objekt u Valamaru od 2020. godine imati će V Health&Safety voditelja koji je gostima na raspolaganju 24/7 tijekom cijelog boravka, te u slučaju potrebe u suradnji s hrvatskim zdravstvenim sustavom upravlja s pružanjem zdravstvene skrbi za goste.

Valamar ove sezone u cilju povećanja sigurnosti gostiju uvodi uslugu „CleanSpace - 100% privacy“ koja jamči da su ključne dodirne točke u sobama i mobilnim kućicama temeljito očišćene i dezinficirane, i da prije dolaska gosta nitko nije ulazio u smještajnu jedinicu. Osim toga nudi i potpunu privatnost u sobi tijekom cijelog boravka uz jamstvo da će osoblje u smještajnu jedinicu ulaziti isključivo na poziv gosta.

Kao rezultat ubrzanja digitalnog razvoja u 2020. godini Online recepcija bit će dostupna svim gostima hotela i kampova. Online recepcija Valamara omogućava prijavu i odjavu gostiju putem interneta te se na taj način pojednostavljuje dolazak i odlazak.

Bed&Brunch je novi koncept restorana u hotelima Old Town Holiday i Sunny B&B koji umjesto klasičnog polupansiona nudi produženi doručak i brunch u kojem gosti mogu uživati od 7 do 13h što im daje još više prostora te pojednostavljuje prehranu i boravak u hotelima.

Promotivne kampanje #stayinnature i #beachholidays

Pokrenute su dvije promotivne kampanje #stayinnature i #beachholidays s osnovnom porukom da nakon #stayathome nema boljeg od odmora u prirodi ili na plaži za što Valamar i Hrvatska imaju idealne uvjete.

Valamar razvio novu uslugu Valfresco Direkt za turiste i građane

U okviru priprema za restart, Valamar je u samo 60 dana razvio novu uslugu pod nazivom Valfresco Direkt koja će se pokrenuti početkom lipnja u Istri i biti dostupna svim građanima, turistima i Valamar gostima. Valfresco Direkt će omogućiti online narudžbu, kupnju i dostavu domaćih proizvoda direktno na adresu kupaca, pri čemu je poseban naglasak na partnerstvu s domaćim proizvođačima i OPG-ovima. Uz široku paletu svježih domaćih proizvoda, kojima snažno podupire lokalne proizvođače, Valfresco će ponuditi i izbor već pripremljenih jela koja dolaze iz Valamar kuhinje. Projekt će premijerno biti predstavljen u Istri, a potom će se usluga širiti i na druge Valamarove destinacije u Hrvatskoj.

Valamar je u 60 do 90 dana Covid krize u dogovoru sa svim dionicima, socijalnim partnerima i uz pomoć državnih potpora uspješno pauzirao poslovanje, sačuvao radna mjesta i paralelno se pripremio za restart turizma. Hrvatska ima kvalitetan plan faznog otvaranja ljetne turističke sezone tokom svibnja i lipnja prema ključnim emitivnim turističkim tržištima koji uz pretpostavku daljnjeg smirivanja epidemiološke situacije te kvalitetne suradnje javnog i privatnog sektora može pokrenuti turizam u 2020. godini iako se normalizacija poslovanja ne može očekivati prije ljetne sezone 2021. godine. Turizam je ključna strateška industrija za brzo pokretanje gospodarstva Hrvatske za vrijeme i nakon COVID-19 krize te je stoga važno partnerski sačuvati radna mjesta i poslovne sustave u cilju brzog ekonomskog oporavka hrvatske ekonomije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2024 18:17