Novi uspjeh

Naša članica važnog europskog tijela: "Bavit ću se s tri glavna područja interesa..."

Dijana Bojčeta, direktorica Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) ušla je u Radnu skupinu za strukovno mirovinsko osiguranje

Dijana Bojčeta

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Odbor nadzornika Europskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje je početkom srpnja odabrao nove članove Radne skupine za strukovno mirovinsko osiguranje (OPSG). Među njima je i Dijana Bojčeta, direktorica Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).

- Imam tri glavna područja interesa kojima ću se baviti - inovacijama projekata financijske pismenosti koji mogu pomoći boljem razumijevanju i jačanju povjerenja u mirovinske fondove, odnosom između članova fondova i sindikata te zakonodavstvom. Vjerujem da će moje iskustvo i entuzijazam za razvoj mirovinskih fondova doprinijeti radu ove skupine i unijeti dodatnu vrijednost raspravama, pri čemu ću uvijek zastupati stavove hrvatskih mirovinskih fondova - izjavila je Dijana Bojčeta, direktorica UMFO-a.

Radna skupina sastavljena je od 30 visokorangiranih predstavnika industrije osiguranja i mirovina, članova fondova, akademske zajednice, malih i srednjih poduzeća, zaposlenika i profesionalnih udruga. Članovi obnašaju dužnost četiri godine, a mandat se jednom može produljiti.

OPSG ima važnu ulogu u olakšavanju konzultacija EIOPA-e s dionicima unutar Europske unije o pitanjima koja se odnose na sektore osiguranja i mirovina, kako u smislu regulacije, tako i nadzora. Skupina je formirana uzimajući u obzir odgovornosti EIOPA-e i rad u područjima kao što su održivo financiranje, digitalizacija i operativna otpornost. Zadatak skupine je savjetovanje EIOPA-e o regulatornim i nadzornim praksama te poticanje na dijalog s dionicima na tržištu strukovnih mirovina.

Europsko nadzorno tijelo za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje osnovano je 2011. godine, a članovi su predstavnici nacionalnih tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje. Dio je Europskog sustava financijskog nadzora te je neovisno savjetodavno tijelo Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije. EIOPA je zadužena za pomoć u održavanju stabilnosti financijskog sustava, osiguravanje transparentnosti tržišta i financijskih proizvoda te za pomoć u zaštiti osiguranih osoba, članova i korisnika programa mirovinskih osiguranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. srpanj 2024 16:27