splendor

‘Naša četveroslojna maska omogućava 99-postotnu zaštitu od virusa i bakterija‘

Tehnologija postizanja visoke antivirusne i antibakterijske zaštite maske temelji se na nanofilterima, naglašavaju u Splendoru
 Davor Pongracic/Cropix

Nakon što je prije nekoliko mjeseci privukla pozornost javnosti najavom proizvodnje četveroslojnih maski s 99-postotnom antibakterijskom i antivirusnom zaštitom, zagrebačka tvrtka Splendor tekstil proizvela je prve velike količine maski za tržište i ugovorila s domaćim veledrogerijama isporuku ljekarnama.

- Distribucija upravo počinje putem veledrogerija, pravne osobe mogu naručiti maske izravno kod nas, a građani ih mogu nabaviti u svim boljim ljekarnama diljem naše zemlje - kaže voditeljica razvoja Splendor tekstila Suzana Perčić, otkrivajući da je serijska proizvodnja četveroslojnih maski u Splendorovim pogonima u Sesvetama i Klanjcu počela prije mjesec dana, nakon probne proizvodnje u srpnju.

Antivirusna filtracija

Motive kojima su se u Splendoru rukovodili kad su odlučili pokrenuti proizvodnju maski nije teško pogoditi i tiču se aktualne borbe čovječanstva s epidemijom covida-19. U ovoj tvrtki kažu kako su uvidjeli da tip zaštitne maske koja se dosad koristila u borbi protiv virusa treba unaprijediti tako da, ističu, proizvođač osim visokog stupnja antibakterijske filtracije, osigura visoki stupanj antivirusne filtracije.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

- U komunikaciji s europskim laboratorijima s kojima surađujemo godinama, kao i komunikaciji s našim dobavljačima naslojenih tkanina s različitim tipovima membrana, prepoznali smo smjer razvoja maske u kojem želimo ići. Kako se u europskim laboratorijima tek počinje razmišljati o metodama ispitivanja antivirusne filtracije, taj smo dio obavili u Americi.

Uz antibakterijsku filtraciju veću od 99 posto, naša maska pokazala je iznimno visoke vrijednosti filtracije virusa, također više od 99 posto - navodi naša sugovornica iz Splendor tekstila.

Sama tehnologija postizanja visoke antivirusne i antibakterijske zaštite Splendorove maske temelji se na sirovinskom sastavu maske, nanofilterima koji su, ističu u Splendoru, dodatna vrijednost maske jer ne postoji nikakav negativni utjecaj na ljudsko zdravlje te na učinkovitost filtera i 48 sati nakon uporabe.

Planiraju izvoz

Maloprodajna cijena Splendorove četveroslojne maske je devet kuna, odnosno 11,25 kuna s PDV-om. Maske će se moći kupiti u pakiranju od 55 komada.

U Splendoru planiraju izvoziti maske na inozemno tržište. Otkrivaju da im je mjesečni kapacitet proizvodnje maski četiri milijuna primjeraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:27