JAVNI APEL VLADI

‘Narudžbe iz Njemačke zaustavljene, recesija stiže‘: Hrvatska udruga poslodavaca kaže da je situacija dramatična

Nije vrijeme za novi porez nego za intenzivnu suradnju u borbi protiv krize koja će pogoditi Hrvatsku

Andrej Plenković i Irena Weber

 Cropix

Nakon najava premijera Andreja Plenkovića da Vlada neće odustati od uvođenja novog, većeg poreza na dobit, iz Hrvatske udruge poslodavaca stiže javni apel Vladi da odustane od novog nameta. Pozivaju Vladu da s poduzetnicima sjedne za stol kako bi dogovorili mjere koje će osigurati blaži udar krize koja je pred vratima Hrvatske.

U trenutku kada je ključno pitanje kolikog opsega će biti kriza koja će nas pogoditi iduće godine, stoji u priopćenju, uvođenje novog poreza na dobit stavilo bi poduzetnike u vrlo tešku poziciju.

Vlada nam je, kažu iz HUP-a, u protekle 3 godine bila saveznik u prevladavanju iznimno zahtjevnih okolnosti koje je donijela korona i energetska kriza pa pozivamo Vladu da nastavimo raditi na zajedničkim rješenjima i mjerama za borbu protiv krize, koja nas očekuje od 2023. godine.

U apelu ističu da se Hrvatska mora pripremiti za suočavanje s posljedicama očekivane recesije na našim glavnim izvoznim tržištima.

Drže da će uvođenje novog poreza na dobit, izvan okvira koji je preporučila Europska komisija zaustaviti investicije i zapošljavanje te daljnji rast plaća što su okolnosti koje pospješuju recesiju i potencijalnu ekonomsku krizu.

„Koliko je situacija dramatična najbolje opisuje podatak da su narudžbe prema hrvatskim kompanijama koje stižu iz Njemačke u velikoj mjeri zaustavljene. U ovom razdoblju u prijašnjim godinama narudžbe s našeg najvažnijeg izvoznog tržišta bile su u punom jeku, dok je sad situacija u potpunosti drugačija. Isti je scenarij s narudžbama iz Austrije, Italije i ostalih najvećih hrvatskih izvoznih tržišta. Posljedica je to krize koja se događa europskom gospodarstvu pa je prijetnja krize, koja je pred vratima Hrvatske, i više nego ozbiljna. Zato apeliramo na Vladu da razgovaramo o rješenjima koja će hrvatskom gospodarstvu pomoći da se izbori sa snažnim udarcem koji nam slijedi. To je važno za daljnje investicije i čuvanje radnih mjesta u zahtjevnim godinama koje dolaze’, poručila je glavna direktorica HUP-a, Irena Weber.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. veljača 2024 19:05