ZARADIO BOGATSTVO

Napustio fakultet i pokrenuo biznis kako bi mogao surfati. Sada je najbogatiji europski tech milijarder

Tehnološka kompanija Checkout.com koja obrađuje plaćanja za Netflix, Pizza Hut i Sony, procijenjena je na 40 milijardi dolara

Guillaume Pousaz

 Checkout.com

Guillaume Pousaz (40), koji je napustio fakultet i ušao u industriju sredstava plaćanja kako bi mogao financirati svoju strast za surfanjem, postao je jedan od najbogatijih ljudi u Velikoj Britaniji nakon što je vrijednost njegove start-up kompanije procijenjena na 40 milijardi dolara, piše Telegraph. Forbes dodaje kako je Pousaz sada postao najbogatiji europski tech milijarder čije se osobno bogatstvo sada procjenjuje na 23 milijarde dolara.

Kopanija Checkout.com sa sjedištem u Londonu nadmašila je Revolut i postala najvrednija tehnološka start-up kompanija nakon što je osigurala milijardu dolara od niza međunarodnih investitora.

Ovaj posao znači da se i osobno bogatstvo rođenog švicarca, Guillaumea Pousaza, približilo cifri od 20 milijardi dolara.

Checkout.com koji obrađuje plaćanja za Netflix, Pizza Hut i Sony kao i kompanije poput Klarna i Revoluta, objavio je novu investiciju u utorak.

Vrijednost kompanije se više nego udvostručila u odnosu na godinu dana ranije, kad su zadnji put prikupljali sredstva, te tako preskočila Revolut, dosadašnji najvredniji britanski start-up.

40-godišnji Pousaz napustio je fakultet u rodnoj Švicarskoj i nakon smrti oca 2005. preselio u Kaliforniju kako bi se posvetio surfanju. Kad je ostao bez novca, zaposlio se u kompaniji International Payment Consultants.

Nakon toga, kupio je malu kompaniju za plaćanja na Mauricijusu i 2012. u Londonu osnovao Checkout.com. Kaže kako je izabrao baš taj grad jer je tamošnja Uprava za financije otvorena za tehnološke kompanije.

image

Guillaume Pousaz (lijevo)

Edson De Souza/Zuma Press/Profimedia

Pousaz, koji sada živi u Dubaiju, posjedovao je između polovine i dvije trećine kompanije prije prošlog investicijskog ciklusa, a među investitorima su investicijski gigant iz New Yorka Tiger Global i Investment Authority iz Katara.

Checkout.com obrađuje stotine milijardi dolara plaćanja, a opseg posla u posljednje im se tri godine utrostručio zbog povećanog online plaćanja uslijed pandemije i povećane popularnosti kriptovaluta koje Checkout.com uglavnom koristi za online transakcije.

Posljednje prikupljanje sredstava bilo je 2019. godine kad je kompanija vrijedila dvije milijarde dolara, dok joj je vrijednost prošle godine narasla na 15 milijardi dolara. Sredstva planiraju uložiti za širenje tehnologije kriptovaluta, za čime je interes konstantno u porastu.

Checkout.com ima više od 1700 zaposlenih. Njihovi uredi smješteni su u središtu Londona, iako je kompanija nedavno otvorila i ured u Americi smatrajući New York idealnim mjestom za širenje biznisa.

Kompanija kaže kako je već sada profitabilna, no da će novoprikupljena sredstva iskoristiti za jačanje svoje bilance i nove inicijative.

Novo ulaganje dogodilo se nakon što je Revolut prošlog ljeta dostigao vrijednost od 33 milijarde dolara, a tvrtka za virtualna događanja Hopin, 5,7 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:38