PAD EU VALUTE

Nakon punih dvadeset godina vrijednost eura izjednačila se s vrijednosti američkog dolara. Što to donosi?

Urušavanje vrijednosti europske valute bilo je iznimno brzo s obzirom da je još u veljači njegova vrijednost iznosila oko 1,15 dolara

Ilustrativna fotografija

 Tono Balaguer/Panthermedia/Profimedia/Tono Balaguer/Panthermedia/Profimedia

Ono što se tjednima najvaljivalo, sad se i ostvarilo. Vrijednost eura - zajedničke europske valute - nakon punih dvadeset godina izjednačila se s vrijednosti američkog dolara. Dapače, po prvi put od 2002. vrijednost eura pala je blago ispod dolara.

Kako izvještava Bloomberg, do sada je ove godine euro oslabio oko 12 posto, a urušavanje vrijednosti europske valute bilo je iznimno brzo s obzirom da je još u veljači njegova vrijednost iznosila oko 1,15 dolara. Od onda do danas je dolar ojačao zbog povećanja kamatnih stopa američke centralne banke, dok su s druge strane rastuća inflacija i posljedice ruske invazije na Ukrajinu urušile vrijednost eura.

Iako je dostizanje pariteta eura i dolara bilo dugo očekivano, sada će se povećati pritisak na Europsku centralnu banku koja se dosad odupirala prijedlozima da krene u agresivnije zatezanje monetarne politike i snažnijim dizanjem referentnih kamatnih stopa pokuša obuzdati inflaciju, strahujući da bi to ugrozilo gospodarski rast u Uniji, ali i neke visokozadužene države članice gurnulo u dužničku krizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:10