Kupili 50,01 posto dionica

Nakon prošlotjednog kaosa na Gatwicku, Amerikanci prodaju aerodrom za 2,9 milijardi funti

Američki investicijski fond GIP prodaje većinski udjel Gatwicka francuskoj grupaciji Vinci Airports
Zračna luka Gatwick
 Toby Melville / REUTERS

Nakon zatvaranja piste zbog navodnog drona, Amerikanci su odlučili prodati većinski udio londonske zračne luke Gatwick, piše The Guardian.

Američki investicijski fond Global Infrastructure Partners (GIP) od 2009. posjeduje 50,01 posto druge najveće britanske zračne luke, a taj udio prodaje francuskoj grupaciji Vinci Airports za 2,9 milijardi funti (oko 23,9 milijardi kuna).

Inače, Gatwick je po broju putnika osmi najprometniji europski aerodrom, a prošli se tjedan našao u potpunom kaosu kada su u blizini piste uočeni dronovi. To je utjecalo na otprilike tisuću letova u prometnom predbožićnom razdoblju budući da je pista tada zatvorena na 36 sati.

Vinci Airports posjeduje mrežu od 46 zračnih luka kao što su, primjerice, francuski Lyon – Saint – Exupéry, Nantes Atlantique i Grenoble Aples Isere, portugalski Lisabon, Porto i Funchal te japanski Osaka Itami i Kansai International.

Prema Michaelu McGheeu, partneru u GIP fondu, očekuje se da će “transakcija biti izvršena sredinom sljedeće godine” te da će čelnici “ostati na istom mjestu”.

- Pretpostavljam da će se, nakon nedavnih izazova koje je Gatwick pretrpio, fokusirati na to da učine najviše što mogu za svoje korisnike tijekom prometnog blagdanskog perioda – izjavio je McGhee.

A Nicolas Notebaert, predsjednik francuske grupacije Vinci Airports, to je i potvrdio.

- Kao Gatwickov novi industrijski partner, Vinci Airports će raditi na rastu prometa i operativnoj učinkovitosti te će iskoristiti svoje međunarodno iskustvo u razvoju komercijalnih aktivnosti kako bi se poboljšalo iskustvo i zadovoljstvo putnika – rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:01