Burza u zelenom

Nakon oštrog pada cijena dionica, stanje na Zagrebačkoj burzi sada je daleko mirnije

Azijske i europske burze u srijedu su se stabilizirale, bile su blagom padu ili oko nule
Zagrebačka burza
 Neja Markičević / CROPIX

Nakon oštrog pada cijena dionica početkom tjedna, u srijedu je na Zagrebačkoj burzi stanje bilo daleko mirnije, a indeks Crobex u zelenom.

Kako kažu sudionici tržišta, snažne korekcije u ponedjeljak i utorak bile su posljedica prelijevanja sentimenta sa stranih burzi, odnosno panike zbog mogućeg utjecaja širenja koronavirusa na ekonomiju, a sada je prevladao "osjećaj da je to ipak samo gripa". Azijske i europske burze u srijedu su se stabilizirale, bile su blagom padu ili oko nule.

U utorak je Crobex pao 1,37 posto, a dan ranije više od četiri posto, uz prilično velike promete. Najviše su pak bile "ozlijeđene" turističke dionice koje su se u srijedu oporavljale. Većina paničnih transakcija na Zagrebačkoj burzi, komentiraju sudionici tržišta, bila je s manjim iznosima, što govori da su dionice prodavali uglavnom mali investitori. "Neki od njih su prošle godine dobro zaradili na domaćim dionicama i sada su to htjeli unovčiti. Neki su, međutim, prodavali i s minusom", kažu brokeri.

Kako je za Hinu komentirao Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos, pad svjetskih burzi zadnjih dana činio se pretjeran i bio je bez utemeljenja u realnim pokazateljima. "Trenutno je prisutno mnogo iracionalnosti na financijskim tržištima", poručio je.

U srijedu je na ZSE rasla i cijena dionice Zagrebačke banke, iako je tamo nastavljen niz ostavki menadžera, što se povezuje s kršenjem procedura oko zaštite od pranja novca, a potencijalno uključuje i novčanu kaznu.

Brokeri komentiraju kako je vjerojatno u pitanju očekivanje investitora da će Zagrebačka banka najaviti isplatu izdašne dividende te da kazna, ako je bude, neće potresti banku. Prošlog su tjedna, inače, Uprava i Nadzorni odbor Privredne banke Zagreb predložili da se iz dobiti ostvarene u 2019. godini u travnju isplati dividenda od 76,07 kuna po dionici, što je atraktivan dividendni prinos od oko 7,5 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:42