Standardna praksa

Nakon milijardu eura teške pljačke, muzej otkrio nevjerojatan detalj

Muzej Zelena riznica sadrži preko 4.000 vrijednih predmeta od zlata, srebra, dragulja i bjelokosti koji datiraju sve do 18. stoljeća
Policajac ispred muzeja Zelena riznica u Dresdenu
 Matthias Rietschel / REUTERS

Dan nakon što su lopovi opustošili njemački muzej u Dresdenu, policija je pod sve većim pritiskom da pronađe odgovorne za pljačku, a to je u najvećoj mjeri tako jer dijamantni bodež, biserna ogrlica i još nekoliko desetaka drugih svjetlucavih predmeta vrijednih preko milijardu eura nisu bili osigurani.

A policewoman walks outside Green Vault city palace, unique historic museum that contains the largest collection of treasures in Europe after a robbery in Dresden, Germany, November 25, 2019. REUTERS/Matthias Rietschel
Matthias Rietschel / REUTERS
Policajka ispred muzeja Zelena riznica u Dresdenu u kojem se odvila pljačka

Državni muzej Zelena riznica sadrži najveću kolekciju baroknog blaga u Europi, odnosno preko 4.000 vrijednih predmeta od zlata, srebra, dragulja i bjelokosti koji datiraju sve do 18. stoljeća, a niti jedan od tih dragocjenih artikala nije osiguran. To je, kako je pojasnio njemački ministar financija, standardna praksa jer su njihove premije, kada se gleda dugoročno, uglavnom veće od potencijalnih šteta.

- Državni muzeji uobičajeno osiguraju umjetnine koje se posuđuju drugim institucijama, no često to ne čine za svoje trajne kolekcije jer imaju ograničen budžet – objasnila je za Bloomberg Julia Ries, voditeljica Odjela za umjetnine i nakit u osiguravajućoj kući Ergo Group, i dodala kako se ovaj tip kolekcije ne može nadoknaditi novcem te da, “ako policija ne pronađe nakit, kolekcija i njena vrijednost bit će zauvijek izgubljene”.

Fijasko s osiguranjem otkriven je s drugim detaljima najveće pljačke umjetnina od Drugog svjetskog rata. Policija, naime, vjeruje kako su kradljivci uzrokovali požar u blizini muzeja kako bi došlo do nestanka struje te su tada razbili prozor i ušli u Zelenu riznicu. Iako je točan broj odgovornih za pljačku još uvijek nepoznat, jasno je da je dvoje ljudi u velikoj brzini sjekirom razbilo izloge i zgrabilo svoj plijen, te pobjeglo.

Thieves with torches and tools break into one of the display cabinets in Green Vault museum in Dresden, Germany, November 25, 2019 in this still image taken from a security video. Saxony Police Department/Handout via REUTERS   THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.
Saxony Police Department / via REUTERS
Kradljivci su bakljama, sjekirama i alatom ušli u muzej Zelena riznica u Dresdenu

- Cijela stvar trajala je tek nekoliko minuta – smatraju njemački policajci koji, kada su stigli na mjesto zločina, naišli su na prazan prostor. Čak 16 policijskih automobila prešlo je cijeli Dresden kako bi pronašli auto za bijeg. Vjeruje se da je riječ o Audi A6 sedanu kojeg su oko 5:15 vidjeli kako gori u podzemnoj garaži u blizini muzeja, no osim toga, policija nema nikakve druge informacije o kradljivcima.

A policeman checks for evidence outside the Green Vault city palace, unique historic museum that contains the largest collection of treasures in Europe after a robbery in Dresden, Germany, November 25, 2019. REUTERS/Matthias Rietschel
Matthias Rietschel / REUTERS
Njemačka policija traži dokaze nakon pljačke u muzeju Zelena riznica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:30