META BRAĆE PIVAC

Nakon Kraša, Podravke i Spana, braća Pivac bacila oko i na dionice Croatia osiguranja

Kraš i Neven Pivac zajedno drže 0,38 posto dionica osiguravatelja i četvrti su vlasnik po veličini

Neven Pivac, član Uprave Grupe Pivac

 Jure Divic/

Nakon Kraša, Podravke i Spana, vlasnici Mesne industrije Braća Pivac iz Vrgorca pronašli su u Croatia osiguranju (CO) novu metu ulaganja u kupnju dionica. Prema jučerašnjem stanju knjige dioničara CO-a, Neven Pivac sedmi je po veličini dioničar našeg najvećeg osiguravatelja, a kada mu se pridoda dionički udjel Kraša u toj kompaniji, njezin je četvrti po veličini suvlasnik.

Zagrebački Kraš, podsjetimo, u većinskom je vlasništvu Mesne industrije Braća Pivac, a Kraš je vlasnik 0,33 posto dioničkog kapitala CO-a. Iako i Neven Pivac kontrolira mali vlasnički udio u našem najvećem osiguravatelju, od 0,05 posto, vlasništvo im se itekako isplati. Naime, prema prijedlogu Uprave CO-a za predstojeću skupštinu društva, dioničarima bi se iz dobiti kompanije za prethodna godišta isplatila dividenda od 151,27 eura po dionici. Stoga će Kraš inkasirati 153,5 tisuća eura, a Pivac 23,3 tisuće eura iz dividende CO-a.

Ako dioničari Croatia osiguranja podrže spomenuti prijedlog Uprave, bit će to prvi put nakon duljeg niza godina da se vlasnicima redovitih dionica te kompanije isplaćuje dividenda. S druge strane, vlasnici povlaštenih dionica CO-a u istom su razdoblju ubirali dividende, ali u znatno manjim iznosima od svote koju će dobiti za 2022. I vlasnicima povlaštenih dionica CO-a bit će podijeljeno po 151,27 eura za dionicu, a lani im je, primjerice, isplaćena dividenda od 14,86 eura.

Dva milijuna eura

Kada se očekivani prihodi od dividendi u CO-u pridodaju lanjskim prihodima MI Braća Pivac od dividendi u Krašu, Podravci i Spanu, dolazi se do ukupnog iznosa od dva milijuna eura na kontu braće Pivac. A nešto će im još kapnuti ove godine nakon što, primjerice, Kraš i Podravka odluče u upotrebi dobiti za 2023. Na koncu, tu je i dobit same Mesne industrije, koja je u 2022. iznosila 11,1 milijun eura s opcijom njezina zadržavanja u kompaniji.

Braća Pivac stalno povećavaju ulaganja u dionice domaćih tvrtki otkako su 2011. počeli kupovati dionice Kraša. U 2022., primjerice, ulaganje u Podravkine dionice bila im je jedna od najvećih investicija, a prema poslovnom izvješću, Mesna industrija Braća Pivac uložila je deset milijuna eura, i to na kredit.

Kupnju dionica koprivničkog gospodarskog ponosa nastavili su i tijekom prošle godine, jer su krajem 2022. kontrolirali 4,99 posto dionica Podravke, a trenutno je taj udio 5,21 posto.

Za razliku od Podravke, u Croatia osiguranju trenutni je raspored snaga u knjizi dioničara takav da u dogledno vrijeme nije izgledno izraženije povećanje vlasništva MI-ja Braća Pivac. Adris Grupa kontrolira 66,71 posto, a država 30,75 posto dionica našeg najvećeg osiguravatelja. Pretežni vlasnici ne namjeravaju smanjivati svoje udjele u CO-u.

Bitka za Kraš

U Krašu je po pitanju vlasništva nad dionicama kompanije nastala bonaca nakon velike borbe za prevlast tijekom 2019. između MI-ja Braća Pivac i kompanije Kappa Star Limited u vlasništvu beogradskog biznismena Nebojše Šaranovića. Uloživši u Kraševe dionice oko 26 milijuna eura, Šaranović je stekao 32,24 posto vlasništva u kompaniji i na tome se zasad zaustavio. U Spanu MI Braća Pivac još nije među deset najvećih dioničara s obzirom na dostignuti udjel od 0,4 posto vlasništva.

Budući da MI Braća Pivac kontinuirano povećava i prihode, udio prihoda iz dividendi u ukupnim prihodima kompanije još je simboličan. U 2022. kompanija je prvi put premašila dvije milijarde kuna ukupnog prihoda, od čega je 98 posto ostvareno u prodaji suhomesnatih proizvoda. Vlasništvo nad dionicama u drugim tvrtkama predstavlja i imovinu tvrtke, a tu je već važnost vlasništva Mesne industrije Braće Pivac u Krašu i Spanu (u daleko manjoj mjeri) izraženija. Naime, u ukupnoj imovini Mesne industrije vrijednost dionica u drugim tvrtkama sudjeluje s respektabilnih 12 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:35