STANJE ŠOKA

Nakon kolapsa SVB banke europske burze pale, bankarski sustav pod pritiskom: ESB će ovaj tjedan povećati kamate?

Istovremeno, Fed usporava tempo povećanja kamata i najavljuje mjere pomoći

London Stock Exchange

 Xinhua/avalon.red/Avalon/Profimedia

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica pale, ponajviše u bankarskom sektoru, premda su američke vlasti najavile mjere podrške financijskom sustavu nakon kolapsa SVB banke.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,5 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 0,63 posto, na 7.698 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,59 posto, na 15.338 bodova, a pariški CAC 0,72 posto, na 7.168 bodova.

Najviše su jutros pale cijene dionica u bankarskom sektoru, u prosjeku 1,1 posto, jer se ulagači plaše posljedica kolapsa američke Silicon Valley banke, ali i negativnog utjecaja agresivnog povećanja kamata središnjih banaka na bilance poslovnih banaka.

Kako se inflacija u eurozoni i dalje kreće na visokim razinama, očekuje se da će Europska središnja banka ovoga tjedna povećati ključne kamate za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

Većina azijskih burzi porasla

A na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u plusu 1,4 posto, nadoknadivši dio prošlotjednih gubitaka.

Pritom je japanski Nikkei indeks skliznuo 1,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji pale 0,5 posto. U Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,6 i 1,9 posto.

Najviše su jutros porasle cijene dionica u Hong Kongu, što se uglavnom zahvaljuje rastu tehnološkog sektora za otprilike 4 posto.

Indeksi šangajske burze također su porasli jer je ulagače ohrabrila odluka Pekinga da neće mijenjati čelne ljude u središnjoj banci i ministarstvu financija, što jamči kontinuitet dosadašnje monetarne i fiskalne politike.

Fed najavio mjere pomoći bankama

Podršku tržištima pruža rast američkih terminskih indeksa za više od 1,5 posto, što upućuje na to da bi u ponedjeljak burzovni indeksi na Wall Streetu mogli nadoknaditi dio gubitaka od prošloga tjedna, kada su potonuli više od 4 posto.

Ulagače su ohrabrile mjere koje je američka središnja banka najavila kako bi stabilizirala bankarski sustav, nakon što je u petak propala banka Silicon Valley (SVB), a u nedjelju Signature Bank.

Fed je najavio da će klijenti SVB-a u ponedjeljak moći podići svoje depozite i da nema razloga za strah od gubitka novca.

Središnja banka najavila je i novi program kratkoročnog financiranja koji bi trebao pomoći bankama ako se nađu u financijskim problemima.

Na taj način Fed nastoji vratiti povjerenje ulagača i građana u bankarski sustav jer je propast SVB-a, što je najveći bankrot jedne američke banke od financijske krize 2008. godine, narušio povjerenje u sustav.

I prije tog kolapsa, bankarski je sektor bio pod pritiskom jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamata Feda dovesti do recesije, a time i gubitaka banaka na kreditima.

Fed usporava tempo povećanja kamata?

Još prošloga tjedna očekivalo se da će Fed na sjednici u ožujku povećati kamate za agresivnih 0,50 postotnih bodova jer je inflacija u SAD-u i dalje visoka.

No, nakon propasti SVB-a, mnogi smatraju da će kamate biti povećane za 0,25 postotnih bodova, a neki da Fed uopće neće podići kamate ovoga mjeseca kako bi pričekao da se bankarski sustav stabilizira, a povjerenje vrati.

„Nakon ovog šoka u bankarskom sustavu, mi više ne očekujemo da će Fed povećati kamate u ožujku. No, nismo promijenili naša očekivanja da će Fed povećati kamate za 0,25 postotnih bodova u svibnju, lipnju i srpnju i sada očekujemo da će konačna kamata biti u rasponu između 5,25 i 5,50 posto”, pišu analitičari Goldman Sachsa u osvrtu na situaciju na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:33