SPLITSKI STARTUP

Nakon klupa i pametnih kanti: Include razvio uređaj za mjerenje kvalitete zraka, a prvi kupac je Rim

Hrvatska metropola se unazad godinu dana dva puta našla na popisu deset gradova s najzagađenijim zrakom na svijetu
Ivan Mrvoš, osnivač i direktor Includea
 Dragan Matic/Cropix

Rim je prvi grad u kojem će se koristiti novi proizvod splitskog startupa Includea. Riječ je o Aerysu, uređaju za mjerenje kvalitete zraka. Hrvatska tvrtka, poznata po pametnim klupama, nakon pametnih kanti i zbrinjavanje otpada, širi se i na tržište mjernih uređaja. Igrom slučaja baš se hrvatska metropola unazad godinu dana dva puta našla na popisu deset gradova s najzagađenijim zrakom na svijetu.

Ivan Mrvoš, osnivač i direktor Includea kaže da žele rješavati različite, ali vrlo konkretne probleme u pametnim gradovima, poput prikupljanja informacija o kvaliteti zraka.

image
Aerys P novi proizvod Includea
Include

- Prve Aeryse ćemo isporučiti u studenome u Rim koji završava izgradnju pametnog trga na kojemu će također biti instalirane i Steora klupe. Naš je cilj da si svaka gradska četvrt si može priuštiti jedan ovakav uređaj i da građani očitanjem NFC-a ili QR koda mogu odmah na mobitelu doznati kakva im je kvaliteta zraka na datoj lokaciji - kaže Mrvoš.

Navodi da su s Aerysom ušli na tržište dodatnih mjernih uređaja za kvalitetu zraka čija vrijednost premašuje 4,4 milijarde eura i da u tom segmentu žele biti jedan od ključnih igrača. Aerys dolazi u tri verzije. Includeovi uređaji mjere prisustvo potencijalno opasnih čestica koje nastaju kao posljedica požara, otrovnih plinova i alergena. Nadalje, mjere plinove nastale izgaranjem goriva, a dolaze i u kombinaciji pa mjere i tlak, temperaturu i vlagu.

- Profesionalne mjerne postaje su toliko skupe da neki gradovi poput Splita, a riječ je o gradu s 300-tinjak tisuća stanovnika, imaju ih jednu ili nijednu takvu mjernu postaju. S druge strane, gradovi poput Londona uz profesionalne postaje postavljaju niz uređaja nalik Aerysu kako bi dobili precizniji uvid - zaključuje Mrvoš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:14