KRAJ TONKE

Nakon gašenja kultnog brenda, otkup mlijeka od ličkih mljekara preuzima Vindija

Mljekari mogu nesmetano nastaviti svoju proizvodnju bez brige zbog plasmana i adekvatne cijene, poručuju iz Vindije
 Vindija

Nakon što je najavljeno gašenje 75 godina starog riječkog brenda Tonka te je PIK Rijeka prekinula otkup mlijeka na području Ličko-senjske županije, iz Vindije javljaju da su postigli dogovor s gotovo stotinu ličkih mlijekara te da će od njih na godišnjoj razini otkupljivati više od 1,5 milijuna litara mlijeka.

- Postizanjem dogovora o otkupu mlijeka Vindija je osigurala dodatne količine vrhunskog mlijeka, mljekari mogu nesmetano nastaviti svoju proizvodnju bez brige zbog plasmana i adekvatne cijene, a potrošači mogu biti bezbrižni i uživati u domaćem mlijeku beskompromisne kvalitete. Vjerujemo i nadamo se da će ovaj dogovor dodatno motivirati proizvođače na tom području i da će se u narednom razdoblju povećati broj grla i količina mlijeka jer je Vindija voljna i spremna otkupiti sve raspoložive količine - priopćio je Nenad Klepač, predsjednik Uprave Vindije.

U varaždinskoj Vindiji ističu da su oni jedina kompanija u Hrvatskoj koja organizirano otkupljuje kravlje, kozje i ovčje mlijeko.

- Kooperanti mogu računati na siguran otkup i snažnu podršku, a takvim partnerskim odnosima Vindija dodatno jača ulogu jamca stabilnosti domaće proizvodnje. Zahvaljujući inzistiranju na vrhunskoj kvaliteti svih sirovina koje otkupljuje, Vindija ima najveći udio mlijeka po standardima Europske unije na domaćem tržištu i čvrsto drži lidersku poziciju - priopćili su iz Vindije.

Napominju da se Vindijin Sektor za otkup mlijeka bavi organizacijom otkupa i dnevnom kontrolom mlijeka te stručnim praćenjem farmera u svim fazama proizvodnog procesa, a na temelju rezultata kemijskih i mikrobioloških analiza djelatnici Sektora savjetuju proizvođače o mogućnostima koje su im na raspolaganju kako bi još poboljšali kvalitetu mlijeka.

- Osim takve savjetodavne pomoći u proizvodnji, Sektor kooperantima pruža punu potporu u pripremi odgovarajuće hrane za njihove životinje i aktivno je uključen u proces nabave kvalitetnih grla. Ukupno više od 30 djelatnika ovog specijaliziranog Sektora stoji na raspolaganju svim kooperantima s kojima Vindija surađuje te su svakodnevno na terenu pružajući farmerima stručno-obrazovnu potporu u svrhu optimizacije proizvodnje - priopćili su iz Vindije.

Vlasnik riječkog PIK-a Gino Pastorčić kazao je prošli tjedan da se Tonka gasi jer se njihova proizvodnja bazira na mlijeku iz Istre i Like te da nema dovoljno sirovine da bi proizvodili u punom kapacitetu i bili isplativi. Tvornica će, prema njegovim riječima, svoje pogone na Škurinjama ugasiti kada nestane sirovine, do kraja tekućeg mjeseca, a radnici će biti preraspoređeni na nove poslove u proizvodnji u PIK-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2022 02:23