OMOGUĆUJE USPOREDBU

Nakon aplikacije za cijene hrane i pića država "lansira" i aplikaciju za uspoređivanje cijena plina

Potrošač će u aplikaciju upisati potrošnju plina, adresu i opskrbljivača s njegovim cijenama. Nakon toga će mu ponuditi najjeftinijeg
 Danijel Soldo/Cropix

Nakon aplikacije za praćenje kretanja cijena hrane i pića u domaćim trgovačkim lancima građanima će uskoro biti na raspolaganju i istovjetno rješenje za uspoređivanje cijena plina. Aplikaciju za usporedbu cijena plina naručila je Hrvatska energetska regulatorna agencija.

U listopadu prošle godine potpisan je ugovor s tvrtkom RIS koja ju treba izraditi u roku pet mjeseci. Kako jučer doznajemo u HERA-i aplikacija će biti dostupna za preuzimanje na pametne telefone ili korištenje na mrežnim stranicama državne administracije u prvoj polovici ove godine.

Preduvjet za rad

- Aplikacija krajnjim kupcima, prema zadanoj kategoriji kupca, godišnjoj potrošnji plina u kilovatsatima i mjestu stanovanja, omogućuje usporedbu raspoloživih ponuda za opskrbu plinom, uključujući cijenu plina i uvjete opskrbe plinom koje unose opskrbljivači plinom - navodi se u javnom natječaju HERA-e na kojem je izabrana ponuda RIS-a.

Prema istome izvoru, potrošač će u ponuđena polja aplikacije upisati godišnju potrošnju plina, adresu i ime trenutnog opskrbljivača s njegovim cijenama. Nakon toga će mu aplikacija izbaciti ime najjeftinijeg opskrbljivača s podacima o cijenama koje nudi te iznosom godišnje uštede za potrošača ako se odluči na promjenu opskrbljivača.

Preduvjet za rad aplikacije je da opskrbljivači plinom, njih četrdesetak, Agenciji dostavljaju podatke o svojim cijenama i ponudama za potrošače ili ih sami upisuju u aplikaciju.Opskrba plinom u nas je podijeljena na opskrbu u javnoj usluzi uz regulirane cijene, koju koristi većina građana, i tržišnu uslugu.

Kupci plina imaju pravo birati opskrbljivača plinom ako se odluče na tržišnu uslugu, a ako se odluče na javnu uslugu, moraju prihvatiti tvrtku kojoj je dodijeljena koncesija za područje na kojem žive. U svakom trenutku mogu napustiti tržišnu uslugu i vratiti se u javnu.

Čeka se nova odluka

Vlada je jesenas "zabetonirala" cijenu plina za kućanstva u javnoj usluzi na iznos od 38 lipa za kilovatsat. Ta je intervencija uslijedila nakon rapidnog međugodišnjeg rasta cijene plina na svjetskom tržištu zbog rata u Ukrajini od 415 posto, s 52 eura za megavatsat u rujnu 2021. na 216 eura za megavatsat u rujnu 2022..

Početkom ovog tjedna cijena prirodnog plina na svjetskim burzama pala je na najnižu razinu u posljednjih 17 mjeseci. Krajem ožujka ove godine očekuje se nova odluka države o cijenama plina u javnoj usluzi. S obzirom na to, prelazak ili povratak iz javne u tržišnu uslugu za kućanstva mogla bi biti povoljna opcija, a samim time i korištenje aplikacije za usporedbu cijena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:21