Istrage u tijeku

Nakon afere ''Panama Papers'' Mossack Fonseca ''zatvara dućan''

Potezi dijela panamskih vlasti nanijele su nam nenadoknadivu štetu – ističu iz tvrtke
Zgrada u Panama Cityju u kojoj se nalazi ured odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca
 Carlos Jasso / REUTERS

Uništen ugled, negativna kampanja, financijski skandal i neprijateljski potezi Vlade Paname. Tim redoslijedom, kako prenosi agencija Reuters, odvjetnička kuća Mossack Fonseca, generator globalne afere 'Panama Papers' s utajom poreza iz 2016., pobrojala je razloge zbog kojih će krajem tekućeg mjeseca prestati s radom.

Čini se da je 'kap koja je prelila čašu' vlasnika Mossack Fonsece bilo nedavno otvaranje istrage panamskih vlasti o mogućoj umješanosti te odvjetničke kuće u aferu 'Odebrecht'. Riječ je o građevinskoj kompaniji iz Brazila koja je priznala podmićivanje panamskih dužnosnika kako bi ishodila poslove u tom dijelu Srednje Amerike.

Pod optužbama primanja mita od 'Odebrechta' našao se predsjednik Paname Juan Carlos Varela, koji je te optužbe odbacio. U jeku optužbi protiv Varele panamski istražitelji su, prema podacima Reutersa, pohodili i ured Mossack Fonsece, čiji je suosnivač Ramon Fonseca negirao bilo kakvu umiješanost u podmićivanje 'Odebrechta'.

- Potezi dijela panamskih vlasti nanijele su nam nenadoknadivu štetu – ističe se u priopćenju Mossack Fonsece o prestanku rada, uz najavu da će u tvrtki ostati dio osoblja kako bi surađivao s istražnim organima koji se bave poslovanjem 'Mossack Fonsece' od izbijanja afere 'Panama Papers'.

Spomenuta odvjetnička kuća našla se u središtu afere 'Panama Papers' kada su u medijima osvanuli ukradeni dokumenti o osnivanju 'off-shore' tvrtki i transakcijama preko tih tvrtki od strane moćnih i bogatih pojedinaca kako bi se utajio porez. Vlasnici Mossack Fonsece zanijekali su sve optužbe i najavili borbu za pravdu koja još uvijek traje.

Procjenjuje se da je nakon 'curenja' dokumenata iz Mossack Fonsece u 79 zemalja pokrenuto oko 150 istraga o sumnjama na poreznu utaju. Kao korisnike usluga panamske odvjetničke kuće u sklopu afere 'Panama Papers' spominjani su, među ostalim, bivši britanski premijer David Cameron, argentinski predsjednik Mauricio Macri i najbolji nogometaš današnjice Lionel Messi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:04