Najviši neboder u Hrvatskoj

Nakon 12 godina kreće projekt Jarun Panorama kojeg su pratile brojne kontroverze

Impresivno je to osvijetljeno zdanje s 38 katova, u kojima su smješteni uredi nekih od najpoznatijih domaćih i internacionalnih kompanija
Nedjeljni ekskluzivno donosi detalje projekta Jarun Panorama o kojem se priča već 12 godina i kojeg su pratile brjne kontroverze
 PR

Godina je 2024. Novozagrebački rotor već je odavno deniveliran, a zagrebački poslovnjaci kroz smijeh se prisjećaju kako su onomad s grčem u želucu odlazili na posao s one strane Save. I dobro da je “stari rotor” sada već daleka prošlost, posebno za njih dvije tisuće koji su radna mjesta pronašli u novoj zagrebačkoj gradskoj znamenitosti - poslovnom tornju visokom čak 150 metara s kojeg puca jedan od najljepših novozagrebačkih pogleda, na korito rijeke Save i ambiciozne trkače koji jutra “troše” na obalama jarunskog jezera.

Impresivno je to osvijetljeno zdanje s 38 katova, u kojima su smješteni uredi nekih od najpoznatijih domaćih i internacionalnih kompanija, ali i najviša zgrada u Hrvatskoj, koja je zbog svoje impozantnosti brzo postala jedna od poznatijih zagrebačkih arhitektonskih točaka. Toranj ovdje ipak nije usamljen, društvo mu čini još šest zasebnih zgrada između kojih je uređen zeleni parkovni pojas, a novo zagrebačko stambeno-poslovno središte zove se Jarun Panorama i njemu, najavljuju to tako investitori, po završetku gradnje svakodnevno treba gravitirati tri tisuće građana.

PR
Nedjeljni ekskluzivno donosi detalje projekta Jarun Panorama o kojem se priča već 12 godina i kojeg su pratile brjne kontroverze

Pet godina možda jest daleka budućnost, ali s obzirom na to da je investitor u “postavljanje” projekta praktički do faze gradnje utrošio dugačkih dvanaest godina, moglo bi se reći da je izgradnja Jaruna Panorame, tvrde investitori, pred realizacijom, naravno, ako se prema dobrom starom hrvatskom običaju stvari dodatno ne zakompliciraju.

Investitor je tvrtka Rotor Jug d.o.o u 100-postotnom vlasništvu norveškog fonda Croatian development property II AS registriranog u Oslu, kojim upravlja Robert Hagen. U Hrvatskoj ih pak zastupa konzultantska kuća Colliers International, koja Jarun Panoramu, nakon godina šuškanja, napokon planira javno predstaviti sljedeći tjedan, točnije u utorak na sajmu REXPO. Tamo će se posjetitelji moći upoznati s detaljima projekta koji se prostire na nešto malo ispod 35 tisuća četvornih metara, a pored poslovnog tornja obuhvaća i stambene te hotelski sadržaj, čime bi priča trebala biti zaokružena kao najveće novozagrebačko stambeno-poslovno središte.

Stanovi od sto kvadrata

Prema zamislima norveških investitora, na području u blizini rotora izgradilo bi se oko 340 stanova s prosječnim veličinama preko stotinjak četvornih metara, a Novi Zagreb ovim bi projektom dobio i novi hotelski sadržaj, jer Jarun Panorama predviđa i jedan hotel pod upravom nekog poznatog svjetskog brenda, kategorije minimalno četiri zvjezdice, te sve skupa s 240 soba, obaveznom konferencijskom dvoranom te dodatnim sadržajima kao što su restoran, wellness i slično.

Ako se realizira, Jarun Panorama bit će taman u prostoru koji trenutačno opasuju nove prometnice izgrađene zbog rekonstrukcije rotora. Nalazit će se u blizini shopping centra Arena i sportske dvorane, a investitori se nadaju da bi atraktivnosti ovog zdanja mogla pridonijeti i dobra prometna situiranost - u blizini većih gradskih prometnica koje vode prema izlazu, ali i prema središtu grada.

Prema riječima Vedrane Likan, direktorice Colliers Internationala koji u Hrvatskoj zastupa Norvežane, riječ je o trenutno najspremnijem projektu mješovite gradnje u Hrvatskoj za koji su već izdane dvije lokacijske dozvole, a na čije je sređivanje i dovođenje do ove faze realizacije fond pod vodstvom Hagena potrošio više od jednog desetljeća.

Split, 170614.
Vedrana Likan predsjednica Britanskog poslovnog centra u Splitu.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klaric / CROPIX
Vedrana Likan predsjednica Britanskog poslovnog centra u Splitu

“Preko dvanaest godina bilo je potrebno da se riješe imovinsko-pravni odnosi te da se otkupi čitavo zemljište na kojem će se graditi. Prema našim procjenama, gradnja bi mogla početi kroz najdulje 18 mjeseci, a rok dovršetka ovisit će o tempu gradnje”, kaže. Razlog zbog kojeg će megaprojekt Jarun Panorama sljedeći tjedan biti predstavljen na REXPO-u je taj što su Norvežani odlučili pronaći partnera za izgradnju, a moguće je da ga u potpunosti i prodaju, s obzirom na to da se dosad pokazalo da za Jarun Panoramu postoji veliki interes investitora. “Potraga za investitorima počela je u listopadu ove godine, a zasad su to bili investitori iz Češke, Slovačke, Mađarske, Poljske i Srbije, Velike Britanije, Njemačke ili Austrije. Ciljamo i investitore iz SAD-a i Emirata, a zasad smo se zadržali na pregovorima s njih pet”, izjavila je Likane. Slično potvrđuje i sam Hagen. “Projekt je u potpunosti spreman za tržište i daljnji razvoj, očišćen od bilo kakvih potencijalnih problema. Lokacijske dozvole su izdane te dopuštaju visoku razinu izgrađenost i iznimno smo znatiželjni kako će se priča dalje razvijati”, rekao nam je Hagen.

Kad spominje da je projekt očišćen od mogućih problema, Hagen vjerojatno aludira na brojne zavrzlame koje su Jarun Panoramu okruživale od prvih najava da će Norvežani nešto graditi kraj rotora, koje su se uglavnom odnosile na vlasništvo nad zemljištem.

Zagreb, 170412
U hotelu Regent Esplanade, 17. i 18.04. odrzava se Osma godisnja medjunarodna konferencija o hrvatskom trzistu nekretnina.
Prezentacija uredskih projekata. Prilagodljivost potrebama trzista. Najnovija tehnicka rjesenja.
Na slici: Robert Hagen (Emerging Europe Land Development AS).
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX
Robert Hagen, Croatian development property

Naime, kako su neki mediji izvještavali, nakon što je fond od privatnih vlasnika otkupio dio zemljišta kod rotora, u pozadini se vodila bitka na Općinskom sudu u Novom Zagrebu, u kojoj se tvrdilo da je zemljište, koje se nalazilo u središtu samoga projekta, zapravo prodano na temelju krivotvorenih potpisa, zbog čega su neki osporavali prodaju. Sudska bitka pritom se vodila između navodno “pravih” i “lažnih” vlasnika, no Jutarnji list nema spoznaje kako je ona na kraju okončana. Potom su dodatni problemi s vlasništvom zemljišta za investitora nastupili kad je dio parcela za realizaciju trebalo otkupiti od Grada.

Sumnjivo niska cijena zemljišta

Grad je, naime, u veljači 2018. godine pristao na prodaju 11 gradskih čestica tvrtki Rotor jug, i to po cijeni od 130 eura po četvornom metru, no zastupnicima iz opozicije ta se cijena učinila sumnjivo niskom, posebno zbog činjenice da su na istoj sjednici od privatnika kupili nekoliko čestica udaljenih samo dva kilometra od budućeg projekta po cijeni od 370 eura po metru kvadratnome. Tražilo se stoga da Grad nanovo obavi procjenu vrijednosti zemljišta te korigira cijenu pa je odluka o kupoprodaji bila povučena, a zemljište investitoru prodano tek iz drugog pokušaja.

“Rotor jug bio je vlasnik većine zemljišnih čestica, izuzev nekolicine manjih parcela koje su bile u vlasništvu Grada Zagreba. Istina, trebalo je dosta vremena da riješimo ovaj problem, ali na kraju smo uspjeli. Sve izmjene koje su se dogodile, dogodile su se u skladu sa svim zakonskim procedurama te u suradnji s Gradskim uredom za imovinsko-pravne odnose”, kazao nam je Hagen.

Dodatno, kako je kupoprodaja polako dolazila svojem kraju, mediji su pak bili skeptični i prema samom investitoru, nazivajući Hagena “misterioznim Norvežaninom” te podsjećajući na to da mu Jarun Panorama nije bio prvi projekt kojim se bavio u Hrvatskoj. Točnije, govorilo se da mu dosad baš u našoj zemlji i nije išlo, spominjući da je javnosti dosad bio poznat kroz projekt trgovačkog centra Lumini u Varaždinu, u kojeg je investirala tvrtka Verdispar International u vlasništvu norveškog fonda EELD. Verdispar je pritom, navodili su mediji, u Hrvatskoj bio poznat i po masi projekata koje su najavili, ali ne i realizirali (recimo, spominjalo se eko selo Kupinec), a Hagen nam je u svojem službenom odgovoru potvrdio da je između 2011. i 2014. godine bio jedan od direktora centra Lumini te napomenuo kako su norveški fondovi Hrvatsku prije dugog niza godina prepoznali kao tržište s velikim potencijalom za razvoj nekretnina.

PR
Nedjeljni ekskluzivno donosi detalje projekta Jarun Panorama o kojem se priča već 12 godina i kojeg su pratile brjne kontroverze

Projekt Jarun Panorama tako će do dolaska konkretnih bagera dobiti ili partnera ili posve novog vlasnika, a pretpostavka je da bi od trenutka potpisivanja ugovora s novim investitorom, građevinska dozvola mogla biti izdana u roku od godine dana do 18 mjeseci. Urbanistički plan uređenja tog područja, napominje Likan, donesen je još prije jedanaest godina, a vrijednost projekta procjenjuje se na 150 milijuna eura. Južni dio grada novu bi vizuru mogao dobiti negdje kroz pet godina.

Gotovo 40 posto obuhvata odnosit će se na rezidencijalne prostore, dakle stanove, dok bi hotelski sadržaji trebali obuhvaćati oko 13 posto ukupnog kapaciteta. Maksimalna visina iznosit će 21 kat, a zasad je još nepoznato koji bi se svjetski hotelski brend trebao pridružiti projektu. Tvrtka Rotor Jug, prema podacima iz Poslovne Hrvatske, nema zaposlenih, u 2018. godini ostvarila je prihod od jedva 50 tisuća kuna te gubitak od 54 tisuće, ali joj zato materijalna imovina vrijedi 106 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 08:57