POVRAT ULAGANJA

Najveći svjetski fond u prvom tromjesečju zaradio 46 mlrd dolara zahvaljujući rastu dionica u dva sektora

Norveški stabilizacijski fond upravlja imovinom vrijednom 1.300 milijardi dolara
Oslo, Norveška
 AFP

Norveški stabilizacijski fond izvijestio je u srijedu da je u prvom tromjesečju ostvario dobit od 382 milijarde kruna (45,7 milijardi dolara) ponajprije zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica u financijskom i energetskom sektoru.

Najveći svjetski fond upravlja imovinom vrijednom 1.300 milijardi dolara, a u prvom je tromjesečju ostvario povrat ulaganja od četiri posto.

Na dioničkom portfelju fond je u prva tri ovogodišnja mjeseca ostvario prinos od 6,6 posto a na ulaganjima u neuvrštene nekretnine od 1,4 posto. Portfelj obveznica bio je na gubitku 3,2 posto.

„Rast tržišta dionica u velikoj su mjeri podupirale dionice u financijskom i energetskom sektoru", navodi se u priopćenju zamjenika izvršnog direktora fonda Tronda Grandea.

Fond ulaže prihode norveške države od proizvodnje nafte i plina u dionice, obveznice i nekretnine, a od ovoga mjeseca i u 'zelenu' infrastrukturu.

Daleko najviše ulaže u dionice, koje čine 73,1 posto imovine povjerene mu na upravljanje. Slijedi obveznički portfelj s udjelom od 24,5 posto, a ostatak otpada na portfelj neuvrštenih nekretnina.

Uložio je u dionice 9.100 kompanija diljem svijeta, odnosno 1,4 posto svih uvrštenih dionica na globalnoj razini.

Od ukupne vrijednosti fonda na svakog stanovnika Norveške otpada gotovo 250 tisuća dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:02