Bogati Norvežani

Najveći stabilizacijski fond na svijetu izgubio je 21 milijardu dolara. I nisu to osjetili

Najveći rizik predstavljaju udio dionica u fondu od 70 posto i fluktuacije na tržištu
Ilustracija
 Profimedia, Eyevine

Norveški stabilizacijski fond prijavio je gubitak od 21 milijardu dolara, piše Bloomberg. Naime, nakon globalne rasprodaje dionica i rasta cijena američkih obveznica, najveći stabilizacijski fond na svijetu, vrijedan bilijun dolara, u prvom tromjesečju 2018. prijavio je prvi gubitak nakon dvije godine. Točnije, u prvom kvartalu tekuće godine fond je izgubio 2,2 posto na dionicama i 0,4 posto na obveznicama.

- Za fond je najrizičnija činjenica da udio dionica u fondu iznosi oko 70 posto, što znači da su fluktuacije u vrijednosti fonda uglavnom određene razvojem na globalnom tržištu dionica – objasnio je Yngve Slyngstad, izvršni direktor Norges Bank Investment Management-a.

Fond u svom vlasništvu ima otprilike 1,4 posto svjetskih izlistanih dionica te pomno prati indekse, a nagli pad burza na početku godine potaknuo je nestabilnost. Krajem tromjesečja 66,2 posto vrijednosti fonda bilo je u dionicama, 31,2 posto u obveznicama i 2,7 posto u nekretninama.

- Naša tipična reakcija na turbulencije na tržištu prouzročene geopolitičkim rizicima ili nečim sličnim, je učiniti ništa – rekao je Slyngstad dodajući da im problem predstavlja nestabilnost nastala zbog “vlastite logike tržišta”.

Inače, najveći dionički udio fond ima u Apple-u, Microsoftu, Nestle-u i Alphabetu, a posjeduju idržavne obveznice cijelog niza bogatih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 14:41