Volkswagen priznao grešku

Najveći proizvođač automobila u Europi prestaje s testiranjem na životinjama

Tvrtka je odluku donijela u nastojanju da ublaži kritike i prosvjede PETA-e
Ilustracija, VW Golf
 Michael Dalder / REUTERS

Najveći proizvođač automobila u Europi, Volkswagen, u svojem je službenom očitovanju u ponedjeljak obećao da više neće testirati utjecaj štetnosti ispušnog plina na životinjama, javlja New York Times.

Tvrtka je odluku donijela kao pokušaj da ublaži kritike i prosvjede od strane društva za zaštitu životinja PETA, koje je u javnost lansiralo informaciju o nehumanim testiranjima koje je tvrtka provodila na laboratorijskim majmunima. Pritisak PETA-e upravu Volkswagena je dočekao u procesu sanacije serije skandala koji su nastali tijekom proteklih godina te su rezultirali višemilijunskim nagodbama, isplatama kazni i serijom uhićenja bivših članova uprave.

Novoizabrani šef uprave Volkswagena, Herbert Diess, u svojem je službenom očitovanju izrazio zabrinutost zbog vršenja eksperimenata te vrste nad živim bićima, naglašavajući pritom da niti jedan federalni zakon nije bio prekršen.

“Smatram da istraživanja i studije uvijek moraju biti uravnotežene s najvišim etičkim i moralnim standardima, stoga se Volkswagen ovim putem želi izričito distancirati od svih oblika zlostavljanja životinja.” rekao je u ponedjeljak Diess u svom službenom očitovanju, dodavši pritom da će se tvrtka suzdržavati od bilo kakvog oblika testiranja nad životinjama, ukoliko ta vrsta testiranja nije apsolutno nužna.

Tvrtka se obvezala na implementaciju novog standarda u svih 12 Volkswagenovih brendova, naglašavajući pritom da će isti biti obvezujuć za više od 640,000 zaposlenika korporacije.

PETA je njihovu izjavu dočekala s odobravanjem.

“Volkswagen je učinio pravu stvar priznavši pogrešku i obvezavši se na prestanak testiranja na životinjama. Ovim bismo putem željeli pozvati ostale proizvođače automobila da slijede njihov promjer i implementiraju humanije i modernije metode testiranja.” rekla je u ponedjeljak Kathy Guillermo, potpredsjednica udruge PETA.

Ovaj pokušaj saniranja štete, posljednji je u nizu mjera koje je tvrtka poduzela pokušavajući spasiti reputaciju od posljednjeg skandala koji je tvrtku uzdrmao u rujnu 2015. godine. Tada je Volkswagen priznala krivicu da je odobrila prodaju više od 600,000 automobila u Sjedinjenim Američkim Državama koji nisu zadovoljili kriterije za emisiju ispušnih plinova. Novi direktor Herbert Diess izabran je u travnju 2018. Godine te je svoj mandat započeo obećanjem da će tvrtka postati “iskrenija, otvorenija i kredibilnija” prema svojim klijentima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:41