Poslovni pesimizam

Najveći pad raspoloženja ulagača u eurzoni u posljednjih deset godina, prednjače Nijemci

Tvorničke narudžbe u Njemačkoj u kolovozu pale su 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani
Ilustracija, burza Frankfurt
 REUTERS

Raspoloženje ulagača eurozone, osobito u Njemačkoj, u listopadu je palo na najnižu razinu u posljednjih šest godina, što govori da poticajne mjere središnje banke nisu uspjele otkloniti strah od recesije.

Kako pokazuje istraživačka tvrtka Sentix, indeks raspoloženja investitora eurozone s rujanskih je -11,1 u listopadu pao na -16,8, najnižu razinu od travnja 2013.

- Nije bilo pozitivne reakcije na poticajne mjere centralne banke i ekonomske procjene u listopadu su pale u širem smislu - rekao je Patrick Hussy, glavni direktor Sentixa.

U rujnu je Europska centralna banka najavila daljnje snižavanje referentnih kamatnih stopa i kupnju obveznica na neodređeno vrijeme, čime je dodatno smanjena i cijena zaduživanja. Američke Federalne rezerve u rujnu su također smanjile kamatne stope kako bi održao rekordno dugu ekonomsku ekspanziju. Unatoč tome, rekao je Hussy, strah od recesije je očigledan. Prema istraživanju Sentixa provedenom među ulagačima od 3. do 5. listopada, njemački su ulagači najlošije raspoloženi u posljednjih deset godina, od globalne recesije 2009. godine.

Nakon što je u drugom kvartalu njemački BDP pao, ekonomisti očekuju da će se to dogoditi i u trećem kvartalu, što bi u tehničkom smislu označilo i ulazak u recesiju. Najnovije službene brojke pokazuju da su tvorničke narudžbe u Njemačkoj u kolovozu pale 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a na mjesečnoj su razini smanjene za 0,6 posto. To je još snažniji pad narudžbi nego u srpnju, kada su na godišnjoj razini smanjene za 2,1 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:48