NORVEŠKI GIGANTI

Najveći europski proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora sagradit će solarnu elektranu u Hrvatskoj

Jedna je to od najvećih investicija u domaće solare

Solarna elektrana

 Srecko Niketic/Cropix

Najveći europski proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora energije, norveški Statkraft, sagradit će sunčanu elektranu (SE) snage 13 megavata u općini Topusko u Sisačko-moslavačkoj županiji, potvrđeno nam je iz hrvatske podružnice Statkrafta.

- U ranim fazama smo razvojnog procesa za SE Topusko, što znači da prolazimo niz koraka vezanih uz dozvole te da se pripremamo za energetsko odobrenje kao glavni korak - ističu u Statkraftu. Prema njihovoj procjeni, solarna elektrana u Topuskom mogla bi proraditi za dvije do četiri godine. Jedna je to od najvećih investicija u domaće solare. U ovome trenutku, poručeno nam je, norveški gigant nije u mogućnosti iznijeti iznos investicije u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Nakon što je 2021. osnovao tvrtku kćer u Hrvatskoj, Statkraft nije izlazio s konkretnim planovima na našem tržištu.

- Osnovali smo hrvatsku podružnicu jer planiramo razvijati projekte u području vjetroelektrana i solarnih elektrana budući da vjerujemo kako Hrvatska u obnovljivim izvorima energije ima izuzetan potencijal rasta. Trenutačno imamo nekoliko projekata u razvojnoj fazi u Hrvatskoj. U ostalim projektima koje trenutačno planiramo smo, slično kao kod SE Topusko, u ranim fazama planiranja i razvoja projekta - navode u Statkraftu koji je u Norveškoj, Skandinaviji, SAD-u i na drugim tržištima u 2021., kao Statkraft AS Group, uprihodio sedam milijardi i 327 milijuna eura, uz dobit od milijardu i 600 milijuna eura.

Imovina Statkrafta, koji je u pretežnom vlasništvu norveške države, procjenjuje se na 30 milijardi eura, instalirani kapaciteti za proizvodnju iznose 19.528 megavata, a godišnja proizvodnja 66,9 teravatsati električne energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:00