Uložili 190 mil. kn

Najveći europski logističar i najveća američka privatna tvrtka uložili u Gideon Brothers

Ovaj krug financiranja, kojim predvodi Koch Disruptive Technologies, pomoći će Gideon Brothersu da proširi svoj portfelj inteligentnih, fleksibilnih mobilnih robota koji automatiziraju horizontalno i vertikalno rukovanje materijalom
 Gideon Brothers

Najveći europski logističar, njemački DB Schenker, koja se nalazi u sastavu Deutsche Bahna, investirao je zajedno s partnerima 31 milijun dolara ili 190 milijuna kuna u hrvatski startup Gideon Brothers.

Domaći startup razvija autonomne mobilne robote za industriju, a početkom ove godine američka analitička ABI Research proglasila ga je jednim od pet najuspješnijih proizvođača autonomnih robota za prijenos tereta na svijetu. Usto, proglasila je Gideon i trećom najinovativnijom kompanijom u segmentu razvoja autonomnih robota na planeti.

U Hrvatskoj, Gideonove robote koriste Atlantic grupa, Orbico grupa i Tokić grupa. U svijetu, upravo je DB Schenker pojedinačno najveći korisnik robota hrvatskog proizvođača i već ih dvije godine testira u svom najvećem logističkom centru u Europi, u Leipzigu. Sam DB Schenker ipak nije glavni investitor u Gideon.

Dokapitalizaciju takozvane serije A predvodi investicijski fond najveće privatne američke kompanije koja nije izlistana na burzi. Fond se zove Koch Disruptive Technologies i u sastavu je američke korporacije Koch Industries. Da je ta tvrtka izlistana na burzi nalazila bi se, prema popisu Fortune 500, među 20 najvećih kompanija na svijetu.

Uz njih, među investitorima u Gideon su još američki Prologis Ventures, investicijska tvrtka koja stoji iza istoimenog poduzeća koje je najveći iznajmljivač industrijskih nekretnina u SAD-u te Rite-Hite, velikog američkog proizvođača dokova za pretovar tereta i druge, slične logističke infrastrukture.

Matija Kopić, suosnivač i glavni izvršni direktor Gideon Brothersa kaže da je pandemija značajno ubrzala primjenu pametne automatizacije, a mi smo spremni odgovoriti na potražnju tržišta, koja nikad nije bila veća.

- Najbolji put k tome jest povezati naša rješenja s najvećim, najzahtjevnijim kupcima - kaže Kopić.

Pojašnjava da se njegovi novi strateški partneri suočavaju sa stvarnim izazovima koje Gideonovi roboti već sad rješavanju.

- S nama oni dobivaju izuzetnu priliku već sada provesti robotičku transformaciju i pridružiti se najinovativnijim kompanijama svijeta - kaže Kopić.

Dodaje da će tvrtka s novom investicijom ubrzati razvoj i komercijalizaciju svojih autonomnih mobilnih robota, takozvanih AMR-a, temeljenih na umjetnoj inteligenciji i 3D robotskom vidu. Kopić je najavio i da otvaraju urede u Münchenu i Bostonu te će proširiti operacije odjela proizvodnje, prodaje, marketinga i uspjeha klijenata na ključnim tržištima u SAD-u i Europskoj uniji.

- Partnerstvo s ovim liderima industrije okrenutima budućnosti pomoći će nam da proširimo svoj globalni doseg, ali uvijek ćemo ostati vjerni svojim hrvatskim korijenima, koji su naša velika snaga. Naša startup scena raste eksponencijalno – već imamo dva jednoroga – i želimo stvoriti nove prilike kako bi Hrvatska na globalnoj razini postala prepoznatljiva i po tehnologiji s područja robotike i umjetne inteligencije - kaže Kopić.

Pri tome podsjeća da su među dosadašnjim investitorima u tvrtku Ivan Topčić, vlasnik obiteljske tvrtke Tim Kabel te poznati investitor Nenad Bakić.

Gideon je do sada tri puta primao investicije. Ovo mu je četvrta u nizu. Zadnji put to je bilo prije dvije godine, upravo u vrijeme kad je isporučio svoje robote DB Schenkeru. Vrijednost posla, kao i broj robota koje je Gideon tada sklopio nisu objavljeni. Međutim, tada zaključena investicijska runda, poznato je, bila je vrijedna 19,6 milijuna kuna i podigla je ukupno ulaganje u hrvatsku tvrtku na 4,83 milijuna eura ili gotovo šest milijuna dolara.

Tada su u Gideon investirali Pentland Ventures, te NJF Capital i Linic Ltd, dok su prvi VC fond za hardverske startupe na svijetu, Hardware Club - HCVC, kao i suosnivač TransferWisea Taavet Hinrikus te Ivan Topčić i Luca Ascani tada iskoristili priliku da povećaju prethodna ulaganja u hrvatsku robotičku tvrtku.

U Gideonu navode da će dobiti i dva nova direktora. To su Annant Patel, direktor Koch Disruptive Technologiesa i Xavier Garijo, član Uprave DB Schenkera za ugovornu logistiku.

Annant Patel kaže da ih je Gideon posebno zainteresirao zbog napredne tehnologija autonomnih robota temeljenih na tehnologijama AI-ja i 3D robotskog vida.

- S više of 300 Kochovih podružnica i proizvodnih pogona u čitavom svijetu, KDT prepoznaje jedinstvene mogućnosti i potencijal tehnologije Gideon Brothersa da značajno transformira način na koji tvrtke pristupaju skladišnim i proizvodnim procesima zahvaljujući najnaprednijoj tehnologiji AMR-ova baziranoj na umjetnoj inteligenciji i 3D robotskom vidu - kaže Patel.

Xavier Garijo navodi da DB Schenkera ovu investiciju vidi kao priliku da tvrtka bude predvodnik u inovacijama u području autonomnih mobilnih robota.

- Naše partnerstvo s tvrtkom Gideon Brothers osigurava nam pristup rješenjima s područja robotike i inteligentnih rješenja za unutrašnji prijevoz koja su najbolja u svojoj klasi i kako bismo mogli svojim kupcima ponuditi najučinkovitiju uslugu - kaže Garijo.

Dodaje da je dosadašnja suradnja s Gideon Brothersom dokazala da itekako postoje realne, praktične, poslovne primjene njegovih robota.

- Primjerice za slučajeve uporabe u ulaznim i izlaznim procesima u skladišnom okruženju, a mi vidimo i šire mogućnosti primjene te smo uzbuđeni zbog potencijala koje nam ova tehnologija donosi u stvaranju 'Skladišta budućnosti' za naše kupce. Cilj nam je, zajedno s tvrtkom Gideon Brothers, preispitati prakse u DB Schenkeru te pokrenuti revoluciju naših logističkih poslovnih modela - kaže Garijo.

Direktor Koch Disruptive Technologiesa Patel pak naglašava da je ovo investicija u jednu istinski disruptivnu tvrtku. Prema istraživanju tvrtke ABI Research, do 2030. očekuje se da će svjetsko tržište mobilne robotike dosegnuti vrijednost od 158,6 milijardi dolara. U to je uključeno korištenje do 15 milijuna robota kakvih proizvode tvrtke poput Gideona, znači one koje koriste robotski vid i umjetnu inteligenciju.

- Gideonova vizija unaprjeđenja trenutnih industrijskih skladišnih i proizvodnih operacija kroz blisku suradnju ljudi i njihovih robotskih pomagača, uz automatizaciju složenih manualnih procesa za sigurniji i učinkovitiji rad, predstavlja iskorak u industriji koja je spremna za disrupciju - zaključuje Patel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:49