Velika analiza

Najveći dobitnici pristupa tržištu EU? Jedna naša regija povećala izvoz za čak 170 posto

Dva glavna generatora rasta izvoza su mala i srednja poduzeća u metaloprerađivačkoj i drvnoj industriji
Ilustracija
 Profimedia, Sciencephoto RF

Ličko-senjska, Zagrebačka i Brodsko-posavska županija najveći su dobitnici uklapanja Hrvatske u jedinstveno tržište EU, pokazuju podaci državne statistike, koje je analizirao HGK.

Naime, robni je izvoz iz Ličko-senjske županije u razdoblju od kraja 2012. pa do kraja 2017. porastao gotovo 170 posto, sa 0,13 milijarde kuna, koliko je iznosio 2012., na 0,35 milijardi kuna u 2017. godini. U istom razdoblju, robni je izvoz Zagrebačke županije skočio oko 107 posto, sa 2,78 milijardi na 5,76 milijardi kuna, dok je robni izvoz Brodsko-posavske županije tijekom prvih pet godina članstva Hrvatske u EU porastao više od 68 posto, sa 1,38 milijardi na 2,32 milijarde kuna.

Stope rasta

Podaci o izvozu po županijama za 2018. još nisu objavljeni.

- Iz podataka se može zaključiti da su pristupanje Hrvatske EU i razdoblje oporavka potražnje na razini Unije najbolje iskoristile Ličko-senjska, Zagrebačka i Brodsko-posavska županija, koje su u posljednjih pet godina ostvarile najveće stope rasta izvoza. Orijentaciju tih županija prema tržištu EU, kao i kod većine ostalih, potvrđuje struktura izvoza prema izvoznim tržištima, u kojoj najviša mjesta pretežno zauzimaju Njemačka, Italija, Slovenija i Austrija - ocijenio je Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize.

Gubitnici

Podaci DZS-a pokazuju da najveći dio županija u razdoblju prvih pet godina članstva u EU bilježi rast izvoza. Osim te tri županije, posebno se ističe Varaždinska županija, čiji je robni izvoz 2012. vrijedio oko 5,65 milijardi kuna, da bi u 2017. dosegao oko 7,56 milijardi kuna, što je za trećinu više. No, ima i gubitnika: vrijednost robnog izvoza u 2017. u odnosu na 2012. bila je manja u četiri županije - Sisačko-moslavačkoj, Šibensko-kninskoj, Istarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Vrijednost robnog izvoza iz Istarske županije, primjerice, u 2017. je bila oko pet posto manja nego u 2012.

- Dva glavna generatora rasta izvoza su mala i srednja poduzeća u metaloprerađivačkoj i drvnoj industriji. To je posebno slučaj kod Zagrebačke i Brodsko-posavske županije, u Varaždinskoj županiji bilo je i dosta ulaganja. S druge strane, u Istri su se gasili pojedini pogoni, a novi se uglavnom nisu otvarali. Smanjen je i izvoz TDR-a, a tada se već počela osjećati i kriza u Uljaniku - ističe Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:38